Ülőhelyzetek pránajámához és meditációhoz

A jógában öt klasszikus ülésmódot különböztetünk meg:

  1. Szukhászana – kényelmes ülés

  2. Sziddhászana – tökéletes ülés (ábra nélkül)

  3. Vadzsrászana – sarokülés

  4. Ardha padmászana – fél lótuszülés

  5. Padmászana – lótuszülés

Valamennyi, meditációhoz és pránajámához alkalmas ülésmódra érvényes:

  • a törzs egyenes és nyújtott,

  • a fej, a tarkó és a hát egy vonalban van,

  • a váll és a hasizmok lazák,

  • a kéz a térden pihen,

  • a szem csukva van,

  • a test a gyakorlat alatt mozdulatlan marad.

Sukhasana – kényelmes ülés

Ez az ülésmód a pránajáma és a meditáció közben azoknak előnyös, akiknek nehézséget okoz hosszabb ideig sziddhászanában, vadzsrászanában vagy padmászanában maradni.

Kivitelezés:
Helyezkedjünk el nyújtott ülésben. Hajlítsuk be a lábat; a jobb lábfejünket tegyük a bal combunk alá, a bal lábfejünket pedig a jobb lábszár alá vagy elé a talajra. Ha úgy kényelmesebb, fordítva is keresztezhetjük a lábunkat. Ha nem tudjuk kiegyenesíteni a törzsünket, üljünk megfelelő magasságú párnára.

Amennyiben szukhászanában sem tudunk kényelmesen és fájdalommentesen ülni, karosszékben ülve is végezhetjük a légző- és meditációs gyakorlatokat. Az a legfontosabb, hogy a törzs egyenes maradjon, és hogy a laza ülőhelyzetből a gyakorlat során egyszer se mozduljunk el.

Siddhasana – tökéletes ülés

A sziddhászana nyugtatja a kedélyállapotot, kiegyensúlyozza a nádikat és aktivizálja a csakrák spirituális energiáját. Ez az ülésmód ezért is rendkívül alkalmas pránajámához és meditációhoz.

Kivitelezés:
Helyezkedjünk el nyújtott ülésben. Hajlítsuk be a jobb lábunkat, a lábfejet a törzshöz közel helyezzük a talajra. Ezután hajlítsuk be a bal lábunkat, és helyezzük a lábfejet a jobb lábszárra úgy, hogy a talp érintse a jobb combot. A jobb lábunk ujjait húzzuk felfelé a bal comb és bal lábikra között, a bal lábunk ujjait pedig lefelé a jobb comb és a jobb lábikra között. Ha nem tudjuk kiegyenesíteni a törzsünket, vagy a talajhoz érinteni a térdet, akkor üljünk megfelelő magasságú párnára.

A testhelyzet úgyis felvehető, hogy előbb a bal lábunkat hajlítjuk be, és a jobb lábfejünket tesszük a bal lábszárra.

Vajrasana - sarokülés

A vadzsrászana nyugtató, kiegyensúlyozó hatást fejt ki a testre és a szellemre egyaránt. Az emésztést is serkenti, ezért ajánlatos étkezés után 5-10 percig vadzsrászanában ülni.

Kivitelezés:
Vegyünk fel térdelőállást. A lábak zárva, a nagyujjak érintik egymást; a sarkak enyhén kifelé állnak. Kissé döntsük előre a törzset és üljünk a két sarkunkra, illetve közé. Egyenesítsük ki a törzsünket. A kezünket helyezzük a combra.

Ardha Padmasana – fél lótuszülés

Ezt az ülésmódot akkor válasszuk, ha még nem, vagy nem elég hosszú ideig tudunk padmászanában ülni.

Kivitelezés:
Helyezkedjünk el nyújtott ülésben. Hajlítsuk be a jobb lábunkat, a lábfejünket közel a testhez helyezzük a talajra. Most hajlítsuk be a bal lábunkat, és a lábfejet közel húzva a testhez, tegyük a jobb combra. A törzs egyenes. Mindkét térdnek a talajon kell lennie. Hogy könnyebben kiegyenesíthessük a törzsünket, és hogy a térd elérje a talajt, üljünk megfelelő magasságú párnára.

Az ardha padmászana testhelyzet úgy is felvehető, hogy előbb a bal lábunkat hajlítjuk be, és a jobb lábfejet tesszük a bal combra.

Padmasana - lótuszülés

A padmászana – a shirshászana (fejenállás) mellett – a legmagasabb szintű, „királyi” ászana. A lótuszülés serkentő és harmonizáló hatást fejt ki a csakrákra és nyugtatja a gondolatokat. Ideális ülésmód pránajámához és meditációhoz.

Kivitelezés:
Nyújtott lábbal üljünk a talajra (= nyújtott ülés). Hajlítsuk be a jobb lábat, a lábfejet közel húzva a testünkhöz helyezzük a bal combra. Most hajlítsuk be a bal lábat, és a lábfejet közel húzva a testhez, tegyük a jobb combra. A törzs legyen egyenes; a térdek érintsék a talajt. Hogy könnyebben kiegyenesíthessük a törzset, és hogy a térd elérje a talajt, üljünk megfelelő magasságú párnára.

A testhelyzet úgy is felvehető, hogy előbb a bal, aztán a jobb lábunkat hajlítjuk be.

Kéztartás

A légzést, az összpontosítást és a meditációt mindig valamilyen mudrával végezzük. A mudrák olyan testtartások és mozdulatok, amelyek meghatározott jelentés, kifejezés közvetítésére szolgálnak.

Chin Mudra - kéz- és ujjtartás meditáció közben

Kivitelezés:
Meditációs ülőhelyzetben tegyük a kezünket a térdünkre. A tenyér felfelé néz. A hüvelykujj és a mutatóujj kört képezve összeér; a másik három ujj lazán legyen kinyújtva.

A chin mudrá egyesíti a kozmikus tudatot az egyéni tudattal. A mutatóujj az egyéni tudatot jelképezi, a hüvelykujj a kozmikus tudatot. A másik három ujj szimbolizálja a három gunát, vagyis a világ három fő tulajdonságát. [1] A jógi célja az, hogy a gunák felett álljon, és egyesüljön az egyetemes Önvalóval.

Pranayama Mudra – kéztartás légzőgyakorlatok közben

Kivitelezés:
Tegyük a jobb kéz mutató- és középsőujját a szemöldökcentrumra, a homlok közepére. Hüvelykujjal a jobb orrnyílást, a gyűrűsujjal pedig a bal orrnyílást zárjuk el.

Ha a jobb karunk elfárad, bal kézzel is kialakíthatjuk a pránajáma mudrát, és akkor a jobb kezünket chin (csin) mudrában a térdünkre helyezzük.

Hosszabb légzőgyakorlatok esetén lehet eszközt (könyöktámasz, jóga-danda) használni.

pranayama mudra