"Időbe telik, amíg a sarj fává cseperedik. Az Isteni Önvalót úgy fedezheted fel magadban, ha Isten jelenléte eltölti egész lényed –tested minden sejtjét, minden levegővételed, tudatod minden szegletét, elméd minden szikráját."

A „Jóga a mindennapi életben” rendszer első szintjének gyakorlatait sarva hita ászanáknak (= „mindenkinek használ”) nevezzük, mivel jót tesz mindenkinek és a test minden részének. A sarva hita ászanák tökéletes közérzetet biztosítanak, mivel egyensúlyba hozzák a testet, a szellemet és a tudatot. Bárki végezheti ezeket a gyakorlatokat, kortól és erőnléti állapottól függetlenül.

Akármi is legyen a célunk a jógázással (egészségünk megóvása, belső béke és kiegyensúlyozottság, az összpontosító képesség javítása, meditáció, lelki önmegvalósítás), kezdjük a tanulást a test- és légzőgyakorlatokkal. Ezek képezik az alapját a további jógaelemek elsajátításának.

Hogy biztos alapunk legyen a nehezebb gyakorlatok végrehajtásához, járjunk el módszeresen, és kezdjük a sarva hita ászanák gyakorlásával. Így már az elejétől fogva megtanuljuk a jógagyakorlatok helyes végrehajtásának módját és a helyes légzés technikáit. A testünk hajlékonyabb lesz, az izmaink megerősödnek és ezáltal az ízületeink stabilabbak lesznek. A gyakorlatok azoknak is hasznosak, akik meditálni szeretnének, mert nyugtatják és harmonizálják az elmét és az idegeket, elmélyítik a légzést, és felkészítik a testet a hosszabb ideig tartó, mozdulatlan meditációs ülőhelyzetre.

A sarva hita ászanák gyakorlatsorának programja három hónapot vesz igénybe. A program hat részre van osztva és mindegyik rész két-két hetet ölel fel. A program testgyakorlatokat, légzőgyakorlatokat és lazítási technikákat tartalmaz. Ezek elsajátítása után elkezdhetjük az önvizsgálati meditáció 1. szintjét gyakorolni.

सर्वे भवन्तु सुखिनः सर्वे सन्तु निरामयाः ।

सर्वे भद्राणि पश्यन्तु मा कश्चिद दुःखभाग् भवेत् ॥

SARVE BHAVANTU SUKHINAḤ

SARVE SANTU NIRĀMAYĀḤ

SARVE BHADRĀṆI PAŚYANTU

MĀ KAŚCID DUḤKHABHĀG BHAVET

Legyen mindenki boldog.

Kerüljön el mindenkit a szenvedés.

Mosolyogjon a szerencse mindenkire.

Ne legyen boldogtalan senki.