Alaphelyzet:
hanyatt fekvés

Összpontosítás:
a test nyújtására

Légzés:
a mozgással összehangoltan

Ismétlés:
változatonként 3-szor

A gyakorlat menete:
Feküdjünk lazán hanyatt.

A) változat - egyoldalas nyújtás:
Belégzés alatt emeljük a jobb karunkat a fejünk fölé. Testünk jobb oldalával nyújtózkodjunk úgy, hogy a jobb kezünket és a jobb sarkunkat ellentétes irányba toljuk. A medencénket eközben szorítsuk a talajhoz. > Kilégzés közben helyezzük vissza a karunkat a törzs mellé. > Belégzés alatt emeljük a bal karunkat a fejünk fölé. Testünk bal oldalával nyújtózkodjunk úgy, hogy a bal kezünket és a bal sarkunkat ellentétes irányba toljuk. > Kilégzés alatt helyezzük vissza a karunkat a törzs mellé. Hajtsuk végre mindkét oldalra 3-szor a gyakorlatot.

B) változat - átlós nyújtás (ábra nélkül):
Emeljük mindkét kart a fejünk fölé. > Belégzés közben nyújtózkodjunk átlósan úgy, hogy a jobb kezünket és a bal sarkunkat ellentétes irányba toljuk fel, illetve le. > Kilégzés közben lazítsunk. > Belégzés alatt nyújtózkodjunk átlósan úgy, hogy a bal kezünket és a jobb sarkunkat ellentétes irányba toljuk. > Kilégzés közben lazítsunk. Végezzük el mindkét módon 3-szor a gyakorlatot. Utána térjünk vissza alaphelyzetbe.

C) változat - mindkét oldali nyújtás:
Belégzés közben emeljük a karunkat a fejünk fölé. Nyújtózkodjunk úgy, hogy két kézzel felfelé, a két lábbal (sarokkal) lefelé nyújtózkodunk. Közben nyomjuk a talajhoz az ágyékcsigolyáinkat. > Kilégzés közben térjünk vissza alaphelyzetbe és lazítsunk. Végezzük el 3-szor a gyakorlatot.

Jótékony hatásai:
Nyújtja és lazítja az egész testet, harmonizálja a légzést. Segíti a prána szabad áramlását.