Alaphelyzet:
vadzsrászana

Összpontosítás:
az egész testre

Légzés:
a mozgással összehangoltan, a tartásban normál légzés

Ismétlés:
1-3-szor

A gyakorlat menete:
A gyakorlat menete: Vadzsrászanában a kezeket tegyük a combra. A törzs legyen egyenes és laza. > Belégzés alatt emeljük a karunkat magastartásba. > Kilégzés közben egyenes háttal döntsük előre a törzsünket, amíg a karunk és a homlokunk el nem éri a talajt. A farizom végig maradjon a sarkon. > Normál légzés közben nyugodjunk egy ideig ebben a helyzetben. Lazítsuk el az egész testet, különösen a vállat, a tarkót és a hátat. > Belégzés közben, egyenes háttal, csípőből emeljük fel a törzset és a nyújtott kart. > Kilégzés alatt térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe.

Végezzük el összesen 3-szor a gyakorlatot. Az utolsó alkalommal maradjunk hosszabb ideig előrehajolva, és érezzük tudatosan a légzésnek a gerincoszlopra gyakorolt hatását.

Jótékony hatásai:
Javítja a fej vérellátását, ezáltal pozitív hatást fejt ki a szem és az agy működésére. Segít fáradtság, idegesség és depresszió esetén. Nyugtató hatású, javítja az összpontosító képességet. Lazítja a hátat, amelyet mélyen átjár a légzés. A hasi légzés ebben a testhelyzetben olyan az emésztőszerveknek, mint egy gyengéd masszázs.

Vigyázat! Magas vérnyomás, erős szemnyomás vagy szédülés esetén az ászana mellőzendő.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Fej vérellátását javító ászanák
Erősítik a légzőapparátust és elmélyítik a légzést
Az ágyékcsigolyák körüli izmokat lazító, isiász megelőzését segítő ászanák
Lazítják a hátat
Megnyugtatják, kiegyensúlyozzák az idegrendszert
Figyelem-összpontosító képességet fejlesztik
Depresszió ellen hatásosak