Alaphelyzet:
terpeszállás

Összpontosítás:
a törzs nyújtására

Légzés:
a mozgással összehangoltan

Ismétlés:
változatonként 3-szor mindkét oldalra

Practice - A) változat:
> Lélegezzünk be mélyen. Kilégzés közben hajoljunk jobbra, csúsztassuk a jobb kezet végig a nyújtott lábon, lehetőleg a bokáig, a bal kezet pedig egyidejűleg a törzs bal oldalán csúsztassuk fel a hónaljig. Nézzünk a bal könyökre, és kis ideig nyugodjunk ebben a helyzetben. > Belégzés közben lassan egyenesedjünk fel, és végezzük el a gyakorlatot a másik oldalra is. Alaphelyzetben, normál légzés mellett, lazítsunk rövid ideig.

B) változat:
> Belégzésre emeljük a karunkat oldalsó középtartásba. > Kilégzés közben hajoljunk jobbra, amíg a jobb kéz eléri a bokát. A bal karunkat nyújtsuk függőlegesen felfelé úgy, hogy a tenyér előre nézzen. A tekintetünk irányuljon a bal kezünkre. Kis ideig maradjunk ebben a helyzetben. > Belégzés közben lassan egyenesedjünk fel, és végezzük el a gyakorlatot a másik oldalra is. Alaphelyzetben, normál légzés mellett, lazítsunk rövid ideig.

C) változat:
> Belégzésre emeljük a karunkat oldalsó középtartásba. > Kilégzés közben hajoljunk jobbra, amíg a kezünk el nem éri a jobb bokát. A nyújtott bal karunkkal érintsük meg a bal fülünket. Kis ideig maradjunk ebben a helyzetben. > Belégzés közben lassan egyenesedjünk fel. > Kilégzésre térjünk vissza kiindulóhelyzetbe és ismételjük el az ászanát a másik oldalra is.

D) változat:
> Belégzésre emeljük a karunkat oldalsó középtartásba. > Kilégzés közben fordítsuk jobbra a törzset, és előrehajolva fogjuk meg bal kézzel a jobb bokát. A jobb kart nyújtsuk függőlegesen felfelé, és nézzünk a jobb kezünkre. Kis ideig nyugodjunk ebben a helyzetben. > Belégzés közben lassan egyenesedjünk fel, és végezzük el a gyakorlatot a másik oldalra is. Alaphelyzetben, normál légzés mellett, lazítsunk rövid ideig.

E) változat:
> Belégzésre a hátunk mögött jobb kezünkkel fogjuk meg a bal csuklónkat. > Kilégzés közben fordítsuk jobbra a jobb lábfejet és a törzset, hajlítsuk be a jobb térdet és orrunkat érintsük a jobb térdhez. Bal lábunk maradjon nyújtva. Kis ideig nyugodjunk ebben a helyzetben. > Belégzés közben lassan egyenesedjünk fel, és végezzük el a gyakorlatot a másik oldalra is. Alaphelyzetben, normál légzés mellett, lazítsunk rövid ideig.

Jótékony hatásai:
Harmonizálja az idegrendszer működését. Javítja a gerinc hajlékonyságát és a láb stabilitását. Nyújtja a törzs oldalsó izmait és a combhajlító izmokat. Harmonizálja és elmélyíti a légzést, fokozottan a mellkas adott oldalsó részeiben. Szorulás, illetve székrekedés esetén segít, ha egy-két csésze enyhén sós, langyos vizet iszunk a gyakorlás előtt.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Erősítik a légzőapparátust és elmélyítik a légzést
Tartáshibák és gerincferdülés (skoliózis) ellen