"A Jóga a lelkiség forrása, és a lelkiség minden vallás alapja. Így a jóga az Istenhez vezető út."

Elérkeztünk a jógagyakorlás negyedik szintjéhez, és ezzel belépünk a haladó jóga- tanulók sorába. Ezért nagyobb figyelmet kell fordítanunk a gyakorlatok koncentrált, lassú és pontos végrehajtására. Maradjunk, vagyis nyugodjunk az eddiginél hosszabb ideig az egyes testhelyzetekben, hogy így még tisztábban érezzük az ászanák testre és lélekre gyakorolt hatását.

Mindannyiunk életében lehetnek időszakok, amikor bizonytalanság, csüggedtség vesz erőt rajtunk, amikor úgy érezzük, hogy egy lépéssel sem jutottunk előbbre. Ilyen helyzetekben hajlamosak lehetünk éppen arról lemondani, illetve azt elhagyni, ami elvezet a célig.

Bhagwan Sri Deep Narayan Maraprabhuji azt mondja Arany Tanításaiban: „Tetteid sikere azon múlik, hogy milyen erős a belső meggyőződésed és az önfegyelmed. Ne veszítsd el tehát a kedved, és soha ne add fel!” Egy másik tanácsa így hangzik: „Bármibe kezdesz, szilárd eltökéltséggel csináld végig, s a siker nem marad el!”

A Bhagavad Gitában (II/40.): „Ezen az ösvényen semmilyen fáradozás nem vész kárba; és hátrány sem ér minket. Már egy kis lépés megszabadít a nagy szorongástól.”

A jóga útján tett legkisebb lépés is sokféle nyereséget hoz. Aki nem adja fel, aki rendszeres gyakorlással, bizalommal telve halad előre, az végül eléri a célját.

त्वमेव माता च पिता त्वमेव त्वमेव बन्धुश्च सखा त्वमेव ।

त्वमेव विद्या द्रविणं त्वमेव त्वमेव सर्वं मम देव देव ॥

TVAMEVA MĀTĀ CA PITĀ TVAMEVA

TVAMEVA BANDHUŚ-CA SAKHĀ TVAMEVA

TVAMEVA VIDYĀ DRAVIṆAṂ TVAMEVA

TVAMEVA SARVAṂ MAMA DEVA DEVA

Ó, Uram, anyám vagy és apám,

rokonom és barátom,

tudásom és gazdagságom,

a mindenem vagy, ó Istenem.