Alaphelyzet:
vadzsrászana

Összpontosítás:
a test egyensúlyának megőrzésére

Légzés:
a mozgással összehangoltan

Ismétlés:
3-szor

A gyakorlat menete:
Üljünk vadzsrászanában. > Belégzés közben emelkedjünk térdelőállásba, és a karokat emeljük mellső középtartásba. > Kilégzés alatt tenyerünket és a fejünket helyezzük a talajra. > Belégzés közben álljunk lábujjhegyre és nyújtsuk a térdet. Ha szilárdan meg tudjuk őrizni a test egyensúlyát, akkor kulcsoljuk össze a kezünket a háton. > Normál légzés mellett maradjunk, illetve nyugodjunk ebben a testhelyzetben, amíg kényelmesnek érezzük. > Kilégzés alatt ereszkedjünk vissza és tegyük a talajra a tenyeret és a térdet. > Belégzés közben térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

Jótékony hatásai:
Mint a sirsászana (fejenállás) előkészítő gyakorlata, annak szinte valamennyi előnyét magában foglalja: javítja a fej vérellátását, ezáltal kedvező hatást fejt ki a látásra, a hallásra, valamint a figyelem-összpontosító képességre és segíti az emlékezetfejlődését. Nyugtatja az idegeket. Erősíti a nyak, a hát, a lábszár, a comb és a lábfej izmait.

Vigyázat! Migrén, magas vérnyomás, szédülés vagy fejtájéki érpanaszok, illetve agyi vérkeringési zavarok esetén a gyakorlat mellőzendő.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Nyakizmokat erősítő ászanák