Alaphelyzet:
vadzsrászana

Összpontosítás:
az egész testre

Légzés:
a bennenyugvásban belégzés orron, kilégzés szájon át

Ismétlés:
1-3-szor

A gyakorlat menete:
Üljünk vadzsrászanában, tenyerünket tegyük a combra, a két sarkat fordítsuk kifelé, a láb nagyujjai érjenek össze, a törzs legyen egyenes. Lazítsuk el az egész testet. > Normál légzés mellett támaszkodjunk mindkét kézzel a bokánk mellett a talajra. Hajlítsuk be a könyököt, és lassan döntsük hátra a törzset, amíg a könyök eléri a talajt. Hajtsuk hátra a fejet, hogy a fejtetőszintén érintse a talajt. Emeljük fel a kezünket és tegyük össze a tenyerünket a mellkas előtt, és egy ideig maradjunk, illetve nyugodjunk ebben a testhelyzetben. A térdet végig tartsuk a talajon, a nagy farizmok pedig érintsék a lábfejet, illetve a talajt. > Lélegezzünk lazán és a szokásosnál kicsit mélyebben az orron keresztül be, és a szájon át ki (hasonlóan, mint a bhudzsangini pránajáma során). A könyöktámasz segítségével lassan térjünk vissza alaphelyzetbe.

Jótékony hatásai:
Javítja a gerinc és a csípő mozgathatóságát, nyújtja a combizmokat. Jó hatású a tüdőre. Indiai tapasztalat szerint jó hatású asztma és hörghurut esetén. Csökkenti a hasi zsírlerakódásokat.

Vigyázat! Asztmás roham alatt, heveny ágyékcsigolya- vagy térdtájéki bántalmak és lágyéksérv esetén, valamint térd-, lábfej-, illetve hasműtétet követően a gyakorlat mellőzendő.