"Ha éjjel-nappal tiszta szívből hívod Istent, Ő bizonyosan eljő hozzád, s szerető kezébe veszi sorsod."

Eljött az ideje, hogy a jógát ezentúl ne csak testedzésnek tekintsük, hanem tudatosan alkalmazzuk mint módszert, amelynek segítségével ellenőrzésünk alá vonhatjuk és leküzdhetjük belső zaklatottságunkat, problémáinkat: gyenge figyelem-összpontosító képességünket, szomorúságunkat, depressziónkat, és még hosszan sorolhatnánk.

Patanjali a Jóga szútráiban kifejti, hogy a gondolati tartalmat (chitta) a természet (prakriti) hozza létre, így a gondolati tartalom nem más, mint a természet leképeződése. A gondolkodás ugyanis felveszi annak a dolognak a formáját, amelyre vonatkozik. Ez a jelenség a chitta- vritti, amit legjobban „tudatállapot”- nak fordíthatnánk. Mivel a dolgok, amelyekre az elme irányul, egyfolytában váltakoznak, a chitta- vrittik is szüntelenül cserélődnek. A tudatunk és az énünk (purusha) szoros kapcsolata miatt ez utóbbi a különböző tudatállapotokkal azonosítja magát. A jóga gyakorlása révén szert tehetünk a chitta- vrittik ellenőrzésének (chitta- vritti nirodha) képességére, és ezzel megszabadíthatjuk énünket a változó tudatállapotokkal való téves azonosulástól.

Az ászanák és a pránajámák mellett mostantól újabb gyakorlattal bővül a mindennapi jógaprogramunk, mégpedig a mély figyelem-összpontosítással. Ezt gyakran – tévesen – meditációnak nevezik, pedig a meditáció sokkal több puszta figyelem-összpontosításnál. A meditációt nem lehet gyakorolni, ez az állapot magától jön létre, ahogy az elalvás is észrevétlenül következik be, anélkül, hogy képesek lennénk meghatározni a pontos idejét.

Az figyelem-összpontosítás nem más, mint a meditációra való felkészülés, célja a test, az elme és az érzékek figyelése és megnyugtatása. Ha nem elég erős az összpontosító képességünk, akkor nyugtalanná válunk vagy elalszunk. Mindkettő megakadályozza, hogy eljussunk a meditáció állapotába. Ezért a figyelem-összpontosítással igyekszünk úrrá lenni mind a nyugtalanságon, mind az álmosságon. A következő szintekben bemutatott technikák azoknak szólnak, akik fejleszteni szeretnék a figyelem-összpontosító képességüket, el akarnak jutni a meditáció állapotába.

Néhány ajánlás a sikeres jógázáshoz:

  1. Folytassunk vegetárius életmódot!

  2. Tartsuk távol magunkat a kábítószerektől. A kábítószerek károsítják az egészséget és hátráltatják a fejlődést a jógában. Ne essünk abba tévhitbe, hogy elég nagy az akaraterőnk ahhoz, hogy bármikor gond nélkül le tudunk szokni róluk.

  3. Kerüljük az alkoholt és a mértéktelenség minden formáját. Ezek mind-mind akadályokat jelentenek a jógázás útján, és könnyen meghiúsíthatják a törekvéseinket.