Alaphelyzet:
hanyatt fekvés

Összpontosítás:
a vishuddhi csakrára

Légzés:
a mozgással összehangoltan, a bennenyugvásban normál légzés

Ismétlés:
1–2-szer

A gyakorlat menete:
Feküdjünk hanyatt. > Belégzés közben emeljük fel a lábunkat (lehet nyújtva vagy behajlítva) és a törzsünket. Támasszuk meg tenyérrel a csípőnket. Nyújtsuk lassan magasba a páros, összezárt lábunkat és a törzsünket, az áll érintse a mellkast. A hát és láb legyen függőlegesen egy vonalban. A test súlya a tarkón, a nyakon, a vállon és a könyökön nyugszik. > Normál légzés mellett 1-5 percig maradjunk, illetve nyugodjunk ebben a testhelyzetben. > Kilégzés közben engedjük le a lábunkat, közelítsük a térdünket a fejünkhöz és lassan térjünk vissza alaphelyzetbe.

Jótékony hatásai:
Serkenti a vishuddhi csakrát. Segít méregteleníteni a szervezetet, harmonizálja az elmét. Szabályozza a pajzsmirigy és a hozzá kapcsolódó szervek működését. A fordított testhelyzet javítja a fej és a nyak vérellátását, valamint élénkítően hat minden sejtre. Javítja a véráramot a gyűjtőerekben, és kedvező a hatása duzzadt láb esetén.

Vigyázat! Magas vérnyomás, szédülés vagy pajzsmirigy- túlműködés esetén a gyakorlat mellőzendő. 14 év alatti gyerekek ne maradjanak hosszabb ideig a testhelyzetben.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Pajzsmirigy működését serkentő gyakorlatok
Vénás visszáramot javítják