Alaphelyzet:
vadzsrászana

Összpontosítás:
az egész testre

Légzés:
a mozgással összehangoltan, a bennenyugvásban normál légzés

Ismétlés:
1–3-szor

A gyakorlat menete:
Vadzsrászanában ülünk. > Lélegezzünk be mélyen. > Kilégzés közben helyezzük tenyerünket és fejünket a talajra úgy, hogy egyenlő oldalú háromszöget alkossanak. A könyök a comb irányába nézzen. > Normál légzés mellett emeljük a lábat, és tegyük a két térdet a felkarra. A testsúly a fejre és a kezünkre nehezedjen. A hátunk lehetőleg legyen egyenes. Lassan nyújtsuk a magasba a lábunkat. Egy ideig nyugodjunk ebben a helyzetben. > Kilégzés közben hajlítsuk be és engedjük le a lábunkat, tegyük a térdünket a felkarra. Lassan térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

  • Eleinte bennenyugvás nélkül ismételjük el 2-3-szor az ászanát, hogy ily módon némi gyakorlatra szert téve hosszabban, akár néhány percig is benne tudjunk nyugodni a testhelyzetben.

Jótékony hatásai:
A felső csakrákba tereli az energiát. Javítja a fej vérellátását. Erősíti a váll- és hátizmokat, valamint a nyakat, csuklót és a kart.

Vigyázat! Lassan és nagy összpontosítással végezzük a gyakorlatot. Magas vérnyomás, nyaki és feji érrendellenességek, erős szemnyomás, valamint nyakcsigolya- problémák esetén az ászana mellőzendő.

A gyakorlat után lazítsunk ánandászanában.