Alaphelyzet:
nyújtott ülés

Összpontosítás:
a hátra, a csípőre, valamint a manipura és a vishuddhi csakrára

Légzés:
a mozgással összehangoltan, a bennenyugvásban normál légzés

Ismétlés:
mindkét lábbal 1-1-szer

A gyakorlat menete:
Jobb lábfejünket helyezzük a bal combra. Lassan dőljünk hátra, és feküdjünk hanyatt, és ezzel a féllótusz lábtartással emelkedjünk fel szarváng ászanába. Támasszuk meg hátunkat a kezünkkel. > Normál légzés mellett engedjük le a bal lábunkat a fejünk mögé, amíg a lábujjak el nem érik a talajt (halászana). A jobb lábfej továbbra is a bal combon maradjon. Emeljük a karunkat, és két kézzel fogjuk meg a bal lábujjakat, a bal térd közben maradjon nyújtva. > Normál légzés mellett rövid ideig maradjunk ebben a helyzetben. Ismét támasszuk meg a kezünkkel a hátunkat, és emelkedjünk fel szarvángászanába. > Kilégzés közben csigolyáról csigolyára haladva gördüljünk vissza hanyatt fekvésbe, és térjünk vissza kiindulóhelyzetbe. A gyakorlatot a másik lábbal is ismételjük meg.

Jótékony hatásai:
Hat a teljes ideg- és mirigyrendszerre, elősegíti a vérkeringést, serkenti az emésztőrendszer működését, szabályozza a testsúlyt. Nyújtja a hát, a csípő és a láb izmait. Növeli a gerinc rugalmasságát, javítja a közérzetet. Segít a lótuszülés elsajátításában. Kedvező hatással van a vishuddhi és a manipura csakrára.

Vigyázat! Porckorong- bántalmak, térd- vagy csípőízületi panaszok esetén, valamint terhesség alatt a gyakorlat mellőzendő.

Lazítsunk rövid ideig ánandászanában, majd ellensúlyozó gyakorlatként végezzünk matsjászanát.