A bandha szó azt jelenti, elzárni, eltorlaszolni, feltartóztatni. Amikor bandhát végzünk, bizonyos testrészeinknél, ellenőrzött módon feltartóztatjuk, gátoljuk az energia áramlását. Ennek következtében a bandha oldásakor az energia erősebben, nagyobb mennyiségben áramlik szét a testben.

A bandhának négy fajtáját különböztetjük meg:

A bandhák gyakorlása általában visszatartott légzéssel, légzésszünet alatt történik. A mula bandha és a jalandhara bandha mind belégzés utáni, mind kilégzés utáni légzésszünet mellett végezhető, az uddiya na bandha és a maha bandha viszont csak kilégzés utáni légzésszünet mellett.

Jótékony hatásai:

  • Mivel a bandhák eltorlaszolják és felduzzasztják a véráramot, oldásukkor friss vér áramlik az adott testrészbe, elsodorva a régi, elhalt sejteket. Mindez javítja valamennyi szerv működését és élénkíti a keringési rendszert.

  • A bandhák hatnak ezenkívül az agyközpontokra, valamint a nádikra és a csakrákra. Tisztítják az energiacsatornákat, oldják a blokádokat, fokozzák az energiaáramlást. Oldják a stresszt és az elme nyugtalanságát, belső egyensúlyt teremtenek.

Vigyázat! A bandhák gyakorlásához csak akkor kezdjünk hozzá, ha előtte hosszabb időn keresztül rendszeresen gyakoroltuk a megelőző szintek légzéstechnikáit.

Ne a külvilágban keresd az elégedettséget, a barátságot, a boldogságot és a szeretetet.

Te magad vagy a saját békéd és szereteted, a saját ellenséged vagy barátod.