Alaphelyzet:
nyújtott ülés

Összpontosítás:
a csípő lazítására és a manipura csakrára

Légzés:
a mozgással összehangoltan, a bennenyugvásban visszatartva

Ismétlés:
2–3-szor

A gyakorlat menete:
Helyezzük nagy terpeszbe a lábunk és tegyük a kezünket a combunkra. > Belégzés közben kissé hajlítsuk be a térdünket. > Végezzünk teljes kilégzést, döntsük előre a törzsünk, és lefelé néző tenyérrel belülről toljuk át a karunkat a térdünk alatt. > Lassan döntsük tovább a törzsünket úgy, hogy állunk és mellkasunk érintse a talajt. Nyújtsuk a karunkat és a lábunkat annyira, hogy egyáltalán ne, vagy csak a lehető legkisebb mértékben legyen behajlítva. > Normál légzés mellett nyugodjunk ebben a testhelyzetben. > Belégzés közben térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

Jótékony hatásai:
Harmonizálja a belső szervek működését, és különösen alhasi panaszok esetén hatásos. Felfrissíti az egész szervezetet. Serkenti a napfonatot (plexus solaris), hatékony depresszió ellen. Javítja a csípő mozgékonyságát, nyújtja a hát- és a lábizmokat. Jó púpos hát ellen, így ajánlott testtartásjavító gyakorlat gyermekeknek is.

Vigyázat! A kurmászana a magasabb nehézségi fokú ászanák közé tartozik, ezért lassan és gondosan gyakoroljuk. Gyakorlásának az is az előfeltétele, hogy „uraljuk”, vagyis jól tudjuk az 5. szint paschimottánászana- változatait. Váll-, könyök- vagy csípőízületi panaszok esetén az ászana mellőzendő.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Csípőízület mozgathatóságát javítják