Alaphelyzet:
vadzsrászana

Összpontosítás:
az egyensúlyra

Légzés:
normál légzés

Ismétlés:
1–2-szer

A gyakorlat menete:
Támaszkodjunk a lábujjra és tegyük kisterpeszbe a térdet. > Hajoljunk előre, és helyezzük tenyerünket a talajra úgy, hogy az ujjak a lábfej felé nézzenek. Húzzuk össze a két alkart, és a hasunkkal támaszkodjunk meg a könyökünkön. A mellkas feküdjön fel a felkarra. A test súlypontját helyezzük előre. Nyújtsuk a lábat és támaszkodjunk a lábujjra, majd emeljük fel a nyújtott lábat és így tartsuk egyensúlyban az egész testet. > Hozzuk vízszintes helyzetbe a törzset és a lábat, a fej se érintse a talajt, kizárólag a kezünkkel tartsuk a test súlyát és egyensúlyát. > Egyensúlyozva nyugodjunk ebben a helyzetben, ameddig lehetséges, majd térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

Jótékony hatásai:
Működésbe hozza a napfonatot (plexus solaris) és a manipura csakrát, ezáltal depressziógátló hatást fejt ki. Serkenti a máj, a hasnyálmirigy és a vese működését, erősíti a rekeszizmot. Jó hatású az emésztőrendszerre. Kiegészítő terápia lehet cukorbaj esetén. Fejleszti az egyensúlyérzéket és a figyelem-összpontosító képességet. Erősíti a szervezet teljes izomzatát, hatásos kézremegés ellen is.

Vigyázat! Hasműtét után, csukló- és könyökízületi bántalmak, erős szemnyomás és magas vérnyomás esetén a gyakorlat mellőzendő. Terhesség és menstruáció idején úgyszintén nem ajánlott.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Serkentik a hasnyálmirigy működését (bizonyos cukorbetegség ellen)
Depresszió ellen hatásosak