Alaphelyzet:
vadzsrászana

Összpontosítás:
az egész testre

Légzés:
normál légzés

Időtartam:
1 perctől maximum 5 percig (utóbbi csak huzamosabb gyakorlás után)

A gyakorlat menete:
Vadzsrászanában ülve tegyük a kezünket a combra. > Normál légzés mellett helyezzük homlokunkat térdünk előtt a talajra. Kulcsoljuk össze ujjainkat a fejünk mögött, és támasszuk meg vele a tarkót. Az alkar legyen a talajon; a két könyök és a fej alkosson egyenlő oldalú háromszöget. > Támaszkodjunk meg a lábujjainkon, majd nyújtsuk a térdet, ezáltal a csípő magasabbra kerül. Figyeljünk az egyensúlyra. Emeljük tovább a csípőt, és lépegessünk, illetve húzzuk a lábujjakat közelebb a fejünkhöz. Helyezzük át a testsúlyunkat az alkarra, és emeljük fel a lábunkat a talajról és hajlítsuk be a térdet. Közelítsük sarkunkat a nagy farizmokhoz, miközben kiegyenesítjük a hátunkat. Ezután – figyelve az egyensúly megtartására – teljesen nyújtsuk ki a lábunkat függőleges helyzetbe, a lábfej maradjon laza. Osszuk el egyenletesen a testsúlyunkat az alkar, a könyök és a fej, illetve a nyak között. > Maradjunk ebben a helyzetben, amíg csak tudunk, de hosszabb gyakorlás után is legfeljebb öt percig. > Lassan hajlítsuk be a térdet, és engedjük le a sarkunkat a combunkhoz. Azután lassan tegyük le a lábujjakat a talajra. > Hajlítsuk be a térdet, üljünk a sarkunkra, nyújtsuk a lábujjakat és nyugodjunk egy ideig ebben a testhelyzetben, vagyis a jóga mudrában, majd üljünk fel a vadzsrászanába. A shirshászana (a padmászana mellett) az ászanák királya. Ajánlatos a napi gyakorlás befejezéseként gyakorolni. Ezt az ászanát nagy figyelemmel és összpontosítással, lassú, folyamatos ritmusban végezzük.

A) változat:
Shirshászanába emelkedés után ne felfelé, hanem vízszintesen nyújtsuk hátra a lábunkat.

B) változat:
Álljunk stabilan shirshászanában és terpesszük a lábunkat.

Jótékony hatásai:
A fej és a nyak fokozott vérellátásának köszönhetően rendkívüli módon fejleszti az emlékezőképességet, és kedvező hatást gyakorol a fej és a nyak valamennyi szervére. Serkenti a szervezet összes funkcióját. Segít anyagcserezavar esetén. Teljes testi, szellemi és lelki megelégedettséget vált ki, és ez azt jelenti, hogy előrelépünk a jógában, így elősegíti a lelki fejlődést is.

Vigyázat! Magas vérnyomás, szédülékenység, feji, illetve nyaki érpanaszok, erős szemnyomás esetén a gyakorlat mellőzendő. Nyakcsigolya- problémák és terhesség alatt sem végezhető.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Fej vérellátását javító ászanák