Alaphelyzet:
nyújtott ülés

Összpontosítás:
a hátra és a csípőre

Légzés:
a mozgással összehangoltan, a bennenyugvásban normál légzés

Ismétlés:
mindkét oldalra 3-szor

A gyakorlat menete:
Helyezkedjünk el nyújtott ülésben. > Hajlítsuk be a jobb lábunkat úgy, hogy a sarkunk kívülről érintse a jobb farizmot és a térd jobbra nézzen. > Hajlítsuk be a bal lábunkat is úgy, hogy a bal talp érintse a jobb comb belső oldalát és a bal térd előre nézzen. > Tegyük mindkét kezünket a bal combunkra. Ügyeljünk arra, hogy a hátunk egyenes maradjon, és a testsúlyunk egyenletesen nehezedjen a jobb és a bal farizmokra. > Normál légzés mellett rövid ideig maradjunk ebben a helyzetben. Lazítsuk el a testünket. > Belégzés közben emeljük a karunkat magastartásba. Tegyük össze a tenyerünket, és nyújtózkodjunk jó magasra. Nézzünk az összetett tenyerek felé. > Kilégzés alatt egyenes háttal döntsük előre a törzsünket és a fülünk mellett tartott, nyújtott karunkat úgy, hogy a mellkasunk simuljon a bal combra, a kar és a homlok érintse a talajt. > Belégzés közben emeljük a törzsünket, és vele a fül mellett tartott, nyújtott karunkat magastartásba. Nézzünk az összetett tenyerünkre. > Kilégzés alatt tegyük a két kezünket a bal térdre, és térjünk vissza kiindulóhelyzetbe. Ismételjük meg az ászanát fordított lábtartásokkal.

  • Ismételjük váltakozva a két oldalra 3-3-szor az ászanát. Mindkét oldalon a 3. alkalommal normál légzés mellett maradjunk néhány percig ellazultan előrehajolva.

Jótékony hatásai:
Erősíti a hátat, a kart, a csípőt és a medenceizmokat. Nyújtja a csípőizmokat. Fokozza a hasi szervek vérellátását, serkenti a működésüket. Harmonizálja és elmélyíti a légzést. Javítja a fej és a nyak vérellátását és az összpontosító képességet. Élénkítően hat a napfonatra (plexus solaris) és a manipura csakrára.

Vigyázat! Magas vérnyomás, erős szemnyomás, szédülés, továbbá térd- vagy csípőízületi fájdalmak esetén a gyakorlat mellőzendő.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Ágyékkeresztcsonti ízületet lazítják