Alaphelyzet:
szarvángászana

Összpontosítás:
a vishuddhi csakrára

Légzés:
normál légzés

Ismétlés:
1-szer

A gyakorlat menete:
Emelkedjünk fel szarvángászanába, és maradjunk néhány percig ebben a testhelyzetben. Figyeljük a légzésünket a vishuddhi csakrában. > Hajlítsuk be a térdünket, és lazán engedjük hátra a lábszárunkat. A comb és a törzs maradjon függőlegesen egy vonalban. Normál légzés közben egy ideig maradjunk ebben a helyzetben, majd kinyújtva a lábainkat, térjünk vissza szarvángászanába. > Lassan engedjük le a lábunkat és a törzsünket, és lazítsunk hanyattfekvésben. > A szarvángászanaután ellensúlyozó gyakorlatként végezzünk matsjászanát.

Jótékony hatásai:
Serkentő hatást fejt ki a pajzsmirigyre, a szívre és az egész vérkeringésre. Kiegyensúlyozza a vishuddhi csakrát. Erősíti az izmokat a gerinc mentén és a farizomzatot. Nyújtja a nyakizmokat és a combfeszítő izmokat. Fokozza a lábtól a szív felé irányuló véráramot, ami különösen visszér- és aranyérproblémák esetén előnyös. Hatásos a medenceszervek süllyedése ellen is, ezért szülés után néhány héttel már ajánlott a gyakorlása.

Vigyázat! Pajzsmirigy- túlműködés, magas vérnyomás vagy nyakcsigolyabántalmak esetén a gyakorlat mellőzendő. 14 év alatti gyerekek ne maradjanak hosszabb ideig a felvett testhelyzetben.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Pajzsmirigy működését serkentő gyakorlatok
Szülés után különösen ajánlottak
Csípőhajlító izmokat nyújtják
Vénás visszáramot javítják