Alaphelyzet:
meditációs testhelyzet

Összpontosítás:
a légzés folyamatára és a gégére

Ismétlés:
3-5 kör

Az uddzsáji pránajáma egy mélylégzési technika a gégefőre történő figyelem-összpontosítással. Ez a légzés mély álomban magától kialakul, de fontos megtanulni a tudatos gyakorlását, hogy bármikor használhassuk.

Az uddzsáji pránajámát sahaja (szahadzsa) pránajámának vagy ajapa (ádzsapa) pránajámának is szokás nevezni („spontán” légzésszabályozás). A technikát a krija jógában és a meditációban egyaránt alkalmazzuk. A jógairodalomban azt olvashatjuk, hogy a szamádhihoz – vagyis a felsőbb tudatállapot eléréséhez – vezető út a sahaja sva sa, a szahadzsa szvása azt jelenti, hogy a so ham mantra ismétlése közben a természetes légzésünkre összpontosítunk. Ezzel a mantrával megszólítjuk a belső énünket. so annyit tesz, hogy „az”, ham pedig, hogy „én”. A mantra folyamatos ismétlésével a két szótag – so és ham – folytonos körré zárul össze: az vagyok én – én vagyok az – az vagyok én...

Az uddzsáji pránajáma rendkívül jó testi és lelki közérzetet biztosít: helyreállítja a magas vérnyomást, nagyfokú méregtelenítő hatást fejt ki fizikai és szellemi értelemben egyaránt. Ashvini mudrával vagy múla bandhával ötvözve percek alatt elűzi a negatív gondolatokat, a bánatot és a depressziót. Hatásos segítség nehéz vagy romlott ételek fogyasztásából eredő puffadások, emésztési problémák és émelygés esetén. Az uddzsáji pránajáma ezenkívül enyhíti, esetenként megszünteti a füstgázok és a radioaktív sugárzás káros hatásait.

A legnagyobb méregtelenítő hatást akkor érhetjük el, ha az uddzsáji pránajámát orron át történő belégzéssel és szájon át történő kilégzéssel gyakoroljuk. Ezt a légzéstechnikát bhudzsangini pránajámának – „kígyólégzésnek” – nevezzük.

A puránákban [1] találunk egy történetet, amely jól szemlélteti az uddzsáji pránajáma hatását:

A Devák (Istenek) és az Aszurák (Démonok) elhatározták, hogy kiköpülik az óceán vizét, hogy kiaknázzák a mélyéről az ott rejlő kincseket. A Mandakini hegyet használták köpülőfának, Vasukit, a világkígyót pedig kötélnek. Az Istenek a farkánál fogták a kígyót, a démonok a fejénél. Sorra fel is bukkantak a kincsek az óceánból. Elsőként Lakshmi istennő jelent meg, majd legvégül Amrita, a halhatatlanság nektárja egy aranyszelencében. De a nektárral együtt halálos méreg is a felszínre tört. Az istenek és a démonok tanácstalanok voltak, hogyan ártalmatlaníthatnák a veszedelmes mérget, amely képes elpusztítani akár az egész világegyetemet. Végül az Úr Shivához fordultak segítségért. Shiva felhajtotta a mérget, de nem nyelte le, hanem a jóga erejével a vishuddhi csakrában tartva, s uddzsáji pránajáma és dzsálandhara bandha segítségével megtisztította a mérget. Így mentette és szabadította meg a világot a halálos veszedelemtől. Nyaka a méregtől sötétkékre színeződött, ezért kapta a Nilkantha (Kéknyakú) nevet.

A gyakorlat menete:
Lazítsuk el az arcunkat, az alsó állkapcsunkat és az ajkunkat. > Végezzünk dzsálandhara bandhát. > Kissé feszítsük meg a hangszálainkat, hogy a légzésünk hallhatóvá váljon. Érezzük a gégében a levegő áramlását. > Belégzés közben ismételjük magunkban a so szótagot, és figyeljük a „légzéstudat” áramlását a köldöktől a gégéig. > Kilégzés közben ismételjük magunkban a ham szótagot, és tudatosítsuk a légzés folyamatát a gégénktől a köldökig. > Néhányszor ismételjük a tudatos légzést, majd végezzünk khechari mudrát, vagyis hajlítsuk hátra a nyelvünket egészen a nyelvtőig. Így a belélegzett levegő megnedvesedik, és nem szárad ki a torkunk. (Ha kényelmetlennek érezzük, egy ideig lazítsuk el a nyelvünket, majd ismét végezzünk khechari mudrát.) > Lélegezzünk a leírt módon – egyenletesen és folyamatosan – 25-ször be és ki, majd oldjuk a dzsálandhara bandhát, és mintegy 3 percig normál légzés alatt lazítsunk.

Ez egy kör. Ismételjük a teljes gyakorlatot 3-5-ször.

Jótékony hatásai:
Szabályozza a vérnyomást és méregteleníti a testünket. E légzéstechnika révén fokozódik az egész szervezet oxigénellátása. Segít emésztési problémák, bélpuffadás, gyomorémelygés esetén, semlegesíti a káros környezeti hatásokat.