Alaphelyzet:
padmászana

Összpontosítás:
az egyensúlyra és a manipura csakrára

Légzés:
normál légzés

Ismétlés:
1–3-szor

A gyakorlat menete:
Lótuszülésből emelkedjünk a térdünkre. Oldalra és kissé hátrafelé néző ujjakkal, közel a térdhez, helyezzük tenyerünket magunk előtt a talajra. Közelítsük egymáshoz, illetve zárjuk össze a két könyököt és előredőlve támaszkodjunk rá. Emeljük a térdünket és a fejünket, hogy a törzsünk vízszintes legyen. Összpontosítsuk figyelmünket az egész súlyunkat tartó kezeinkre. > Normál légzés közben maradjunk a testhelyzetben, majd térjünk vissza lótuszülésbe.

  • Kezdetben ismételjük 3-szor az ászanát anélkül, hogy hosszabb ideig a testhelyzetben maradnánk. Amikor már begyakoroltuk az ászanát, néhány percig is „benne nyugodhatunk” az emelt testhelyzetben.

Jótékony hatásai:
Élénkíti a manipura csakrát. Javítja az emésztést, illetve a bélműködést, felpezsdíti az egész szervezetet, magabiztosságot ad. Fejleszti az egyensúlyérzéket. Erősíti a has és a kar izmait.

Vigyázat! Ínhüvelygyulladás, csuklóbántalmak, köldöksérv esetén, továbbá hasműtét után az ászana mellőzendő. Terhesség alatt sem ajánlott. Magas vérnyomás vagy erős szemnyomás esetén szintén nem ajánlott.