Alaphelyzet:
padmászana

Összpontosítás:
a hastájékra

Ismétlés:
2-4 kör

A gyakorlat menete:
Lótuszülésben mintegy 5 percen át figyeljük a normál légzésünket. > Vegyük fel a hagyományos pránajáma mudra kéztartást, és kezdjük a bhastriká pránajámát:

  • 30-szor a bal orrlyukon keresztül (gyors be- és kilégzés)

  • 30-szor a jobb orrlyukon keresztül (gyors be- és kilégzés)

  • 30-szor mindkét orrlyukon keresztül (gyors be- és kilégzés) egyszerre

> Mélyen lélegezzünk be orron, és hosszan ki szájon át. > A kilégzés után tartsunk légzésszünetet, közben nyújtott karral, lefelé fordított tenyérrel támaszkodjunk a térdünkre úgy, hogy vállunkat könnyedén megemelve kissé előredőlünk. > Végezzünk mahá bandhát (dzsalandara, uddijána és múla bhanda együtt). Maradjunk ebben a helyzetben teljesen mozdulatlanul mindaddig, amíg a légzésszünet nem okoz nehézséget. > Lassan egyenesedjünk ki, közben a fej emelésével együtt engedjük ki a hasfalat, a has- és végbélzáró izmokat lazítsuk el és csak ezt követően lélegezzünk lassan be orron keresztül. 3-5 percen át figyeljük a normál légzést. Ez egy kör.
  • A további körökben felváltva kezdjük a bhastrika gyakorlását a jobb, illetve a bal oldalon.

Jótékony hatásai:
Igen jó meditáció-előkészítő gyakorlat. Rendkívül hatékony ellenszere a nyugtalanságnak, így hatásos idegesség és depresszió ellen is. Fokozza a szervezetben az életerőt, a pránaáramlást és oldja az energiablokádokat. Megtisztítja a csakrákat.

Vigyázat! Ezt az emelt szintű légzéstechnikát csak akkor gyakoroljuk, ha előtte a „Jóga a mindennapi életben” rendszernek megfelelően, következetesen megtanultuk és begyakoroltuk a pránajámák minden szintjét.