Alaphelyzet:
hanyatt fekvés vagy lótuszülés

Összpontosítás:
a vishuddhi csakrára

Légzés:
a matszjászanában belégzés orron keresztül, kilégzés szájon át

Ismétlés:
1-szer

A gyakorlat menete:
Feküdjünk hanyatt. > A lábunk legyen nyújtva, a karunk a testünk mellett pihenjen. A könyökünkre támaszkodva homorítsunk, fejünket hátrahajtva helyezzük a fejtetőt a talajra. Tegyük a bal lábfejünket a jobb combra, közel a csípőnkhöz, a jobb lábfejet pedig ugyanígy a bal combra. Kapaszkodjunk a lábfejekbe. > Orron keresztül mélyen lélegezzünk be, majd szájon át lassan ki. Nyugodjunk a matszjászanában fél percig, majd térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

Változat:
Lótuszülésben támaszkodjunk a talajra és lassan dőljünk hátra. Homorítsunk és helyezzük a fejtetőt a talajra. Fogjuk meg a lábujjakat, vagy emeljük kezünket, és „adzsali haszta” mudrában felfelé mutató ujjakkal tegyük a mellkasunk elé. Maradjunk így fél percig, közben orron keresztül lélegezzünk mélyen be, és szájon át hosszan ki. Térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

Jótékony hatásai:
Élénkítően hat a vishuddhi csakrára, és ezzel indiai tapasztalat szerint hat a pajzsmirigy működésére. Nyújtja a nyak- és mellizomzatot, erősíti a nyakat és a hátat. Hatásos asztma és hörghurut esetén.

Vigyázat! Magas vérnyomás, erős szemnyomás és nyakgerincbántalmak esetén az ászana mellőzendő.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Pajzsmirigy működését serkentő gyakorlatok