Alaphelyzet:
vadzsrászana

Összpontosítás:
az egyensúlyra

Légzés:
normál légzés

Ismétlés:
1–3-szor

A gyakorlat menete:
Vadzsrászanából emelkedjünk fejenállásba és vegyük fel a lótusz lábtartást, vagyis álljunk „urdhva padmászanába”. > Normál légzés közben maradjunk ebben a helyzetben, és összpontosítsuk figyelmünket az egyensúly megtartására. Oldjuk a kézkulcsot, támaszkodjunk tenyerünkkel is a talajra, emeljük fel a fejünket és nézzünk előre, az ujjaink irányába. > Homorítsunk és figyeljünk az egyensúly megtartására. > Normál légzés közben nyugodjunk ebben a testhelyzetben. Lassan nyújtsuk a lábunkat és térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

  • Eleinte „bennenyugvás” nélkül ismételjük el 3-szor az ászanát, hogy ily módon némi gyakorlatra szert téve hosszabban, akár néhány percig is benne tudjunk maradni a testhelyzetben. Hosszabb „bennenyugvást” normál légzés kísérjen.

Jótékony hatásai:
Erősíti a kar-, a váll-, a nyak és a hátizmokat. Különösen kedvező hatást fejt ki a medence és a hastájék összes szervére. Szabályozza a vérkeringést, fokozza az agy vérellátását. Jó hatással van a homloküregre, és az orrmelléküregekre, a látásra és a hallásra.

Vigyázat! Nyakgerincbántalmak és váll- vagy könyökízületi problémák esetén az ászana mellőzendő, mint ahogy magas vérnyomás esetén is.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Fej vérellátását javító ászanák