A csakrák energiaközpontok, amelyeken keresztül a kozmikus energia testünkbe áramlik. E minden emberben meglévő központok a „Jóga a mindennapi életben” gyakorlásával felébreszthetőek.

Nyolc fő csakra [1] van, amelyekhez lényünk egy-egy területe kapcsolódik:

Számos további csakra van még a test egész területén, ezek energiája és rezgése elhelyezkedésüknek és tulajdonságaiknak megfelelően más és más.

A csakrák létünk több síkján fejtik ki a hatásukat.

Az első ezek közül a fizikai sík. A testnek azokon a részein, ahol csakrák vannak, mirigyek, szervek és idegközpontok is találhatók, amelyeket légzőgyakorlattal, meditációval, ászanákkal és mantrákkal lehet aktivizálni, illetve harmonizálni a szervezet egészségének megőrzése érdekében.

A második a szellemi, az asztrális sík. A csakrák rezgését és energiaáamlását tudatunk és egészségi állapotunk is befolyásolja. A helytelen táplálkozás, a rossz társaság vagy a negatív gondolatok csökkentik, illetve egyenesen gátolják a csakraenergia áramlását, aminek következtében rendellenességek és betegségek keletkezhetnek mind a tudatunkban, mind a szervezetünkben.

Természetes állapotban a csakrák energiája az óramutató járásával megegyező irányban forog, áramlik. Némi gyakorlás után a tenyerünkkel érezhetjük a csakrák kisugárzását, és megállapíthatjuk forgásirányukat. Úgy terelhetjük helyes irányba az energiaáramlást, hogy körülbelül egy centiméterrel a fölé a testrész fölé tartjuk a kezünket, amelynél az adott csakra elhelyezkedik, és néhány percig lassú, körkörös mozdulatokat végzünk a tenyerünkkel az óramutató járásának megfelelően.

A csakrák harmadik síkja a spirituális sík, amelyből ösztönös megérzés, (intuíció), bölcsesség és tudás meríthető. A kundalini az az energia, amely valamennyi csakrát aktivizálja, ébreszti.

A „kundal” kígyót jelent, ezért „kígyóerőnek” is szokás nevezni ezt az energiát. A kundalini felemelkedésének folyamata elsősorban a tudatunkban végbemenő folyamat, amely a tudat bővüléséből, kiszélesedéséből, illetve kitágulásából, valamint kitisztulásából és növekedéséből áll. A kundalini felébredésének köszönhetően megszabadulunk a tudatlanságtól, az illúzióktól és érzelmi kiegyensúlyozatlanságtól. Mindez együtt jár a bölcsesség, az önfegyelem és az önuralom fejlődésével.

A lábujjak és a gerinc alsó vége között helyezkednek el az állati csakrák. Ezekre nem szabad összpontosítanunk, nehogy újra felélesszük az alacsonyabb természetet, amelyet emberként már magunk mögött hagytunk, egyszer már leküzdöttünk.

Az öt emberi csakra a gerinc mentén, a három isteni csakra a fejben található. Kisugárzásuk és energiájuk vezet bennünket a lelki fejlődés útján. Ezen az úton minden tulajdonságunkkal és jellemvonásunkkal szembesülünk, amíg teljesen fel nem tártuk és meg nem tisztítottuk őket. Eljutunk az ágja csakrában az önmegismerésig. A bindu csakrában megtapasztaljuk az átma halhatatlanságát. A szahaszrára csakrában bontakozik ki a legfelsőbb tudat, és egyesül az egyéni Önvaló az Isteni Önvalóval.

Nekünk, embereknek egyedülálló esélyünk van arra, hogy felemelkedjünk a Legfelsőbb Tudatszintig, és hogy megismerjük az Isteni Önvalót. A „Jóga a mindennapi életben” és e jógarendszer szerves része, az önvizsgálati meditáció feltárják előttünk az ehhez vezető utat.

A nyolc fő csakra szimbólumai és tulajdonságai

Mindegyik csakrához tartozik egy lótuszvirág, egy szimbólum, egy mantra, egy szín, egy őselem, egy állat és egy Istenség. Ezek szemléltetik a tulajdonságaikat és a hatásaikat, s ezek segítenek abban, hogy a meditáció során ráérezzünk az adott csakra lényegi sajátosságaira. A csakrához tartozó mantrával felébreszthetjük és erősíthetjük a csakra energiáját.