Bindu csakra

bindu = pont, csepp

A bindu csakra a hajforgó alatt, a fej csúcsán található. Lótuszvirága huszonhárom szirmú. Jelképe a Hold, amely segíti a növényvilág gyarapodását.

Az Úr Krishna azt mondja a Bhagavad Gitában (15.13): „Nektárt csepegtető Hold képében táplálom a növényeket.”

Mantrája a SHIVOHAM („Siva vagyok”), istensége az Úr Shiva, aki hajába tűzve hordja a hold sarlóját. A csakra színtelen, áttetsző.

A bindu csakra a testi, lelki és szellemi egészség egyik fontos központja. Támogatja a látást, megnyugtatja, egyensúlyba hozza az érzelmeket, hozzásegít a belső harmóniához és tisztasághoz, derűssé tesz. Segítségével irányításunk alá vonhatjuk éhség- és szomjúságérzetünket, megszabadulhatunk egészségtelen étkezési szokásainktól. A csakrára történő összpontosítás kedvező hatást fejthet ki depresszió, idegesség, félelem és szívtájéki szorongás esetén.

A bindu csakra testi- lelki egészséget, életerőt, fiatalságot ad, mivel benne keletkezik az „amrita”, azaz a „halhatatlanság nektárja”. Ez a nektár általában leszivárog a manipura csakrába, és annak tüzében elhamvad, anélkül, hogy a szervezetünk hasznosítani tudná.

A régi idők bölcsei ezért igyekeztek megtalálni a módját, miként foghatnák fel és fordíthatnák a szervezet javára ezt a kincset érő nektárt. Rájöttek, hogy e nektár áramlása a vishuddhi csakra és a nyelv segítségével szabályozható. A nyelvünkön hajszálfinom energiaközpontok találhatók, amelyek mindegyike összeköttetésben áll egy-egy rá jellemző testrésszel vagy szervvel. Ha sikerül a nektárt a vishuddhi csakrában feltartóztatni, a nyelvünkön összegyűjteni, és ott lassan feloldani, mint egy homeopátiás gyógyszert, ekkor a nektár, a megfelelő „energiapályák” közvetítésével képes lesz kifejteni áldásos hatását az egész szervezetben.

Az udzsáji pránajáma és a khecsari mudrá jógatechnikáival a nektár eljuttatható, szétosztható a szervezetben, hogy gyógyító erejét kifejthesse.