Manipura csakra

mani = ékszer

pura = hely, város

A manipura csakra a köldök mögött, a napfonat (plexus solaris) tájékán helyezkedik el. Mantrája a RAM.

A manipura csakra elérése azt jelenti, hogy felülemelkedtünk, túlléptünk a svádhishthána csakra negatív tulajdonságain, s itt sok értékes kincsben részesülünk.

A manipurában tehetünk szert derűre, tisztaságra, önbizalomra, boldogságérzetre, magabiztosságra, bölcsességre, valamint a megismerés és a helyes döntéshozás képességére. A csakra színe a sárga, állata a tüzes kos, az őseleme a tűz. Ezért tűz- vagy napközpontnak is szokták nevezni. A tűzelem a testben testhőmérséklet formájában nyilvánul meg. A manipura csakra a szervezet energiaháztartását szabályozza. Szervi megfelelője a napfonat. A manipura csakra az életenergia központja. Mágnesként vonzza a világegyetemből a pránát a testbe. Az emésztési tűz centrumaként az emésztőszervek működését is vezérli. Az erős, tevékeny manipura csakra megszilárdítja az egészséget. Ha az energia torlasz- és akadálymentesen, szabadon, tisztán áramolhat, a manipura csakra úgy működik, mint egy erőmű, amely folyamatosan ellátja a szervezetet életenergiával. Emellett kiegyensúlyozottságot, erőt, tettrekészséget ad.

A csakrában jelentkező blokádok ugyanakkor számos egészségügyi problémát (keringési rendellenességet, vérnyomás- ingadozást, cukorbetegséget) okozhatnak.

A manipura csakra másik jelképe a csúcsával lefelé néző háromszög. Az energia szétterjedését, a növekedést, a fejlődést szimbolizálja. A manipura lótuszvirágának tíz szirma van, amelyek a tíz pránát, életerőt jelképezik, melyek a szervezet valamennyi funkcióját és tápanyagellátását szabályozzák. A manipura csakra aktivizálása megszabadít a negatív energiáktól, tisztít és javítja az életerő minőségét.

A manipura csakra istensége Vishnu és Lakshmi. Vishnu Isten a kiteljesedett emberi tudatot jelképezi, amely már nem hordoz magában állati minőségeket. Lakshmi az isteni áldással kiteljesedő és virágzó anyagi- szellemi jólét istennője.