Szvádhishthána csakra

szva = önvaló

adhishthána = hely

A szvádhishthána csakra a keresztcsont alsó végénél helyezkedik el. Ennek a csakrának a mantrája a VAM.

A szvádhishthána csakra evolúciónk második lépcsőfokát jelképezi. A tudat fejlődése tiszta emberi tudattá a szvadhistána csakrában veszi kezdetét. A szvádhishthána csakra a tudatalatti, ahol az anyaméhbe jutásunktól, vagyis fogantatásunktól kezdve létünk minden tapasztalatát és benyomását magában rejti.

A karmáinkat ugyan a muládhára csakra tárolja, de aktivizálódásuk a szvádhisthánától indul. Az már csak rajtunk múlik, hogy ezeket az adottságokat jó vagy rossz célokra használjuk. A szvádhishthána csakra ébredése világosságot, tisztaságot hoz és kibontakoztatja a személyiségünket, de csak akkor, ha előtte megtisztítottuk a tudatunkat a negatív minőségektől, illetve tulajdonságoktól. A csakrát jelképező lótusznak hat levele van, amelyek a leküzdendő rossz tulajdonságainkat képviselik, ezek: harag, gyűlölet, féltékenység, kegyetlenség, mohóság és önhittség, illetve gőg. E csakra további alacsonyrendű tulajdonságai, amelyek gátolják fejlődésünket: a tunyaság, a félelem, a kétkedés, a bosszúvágy, az irigység és a kapzsiság.

A szvádhishthána csakra állata a krokodil, amely a csakrában szunnyadó lustaságot, érzéketlenséget és veszélyt jelképezi. Szintén a leselkedő, rejtett veszélyekre utal a szvádhishthána őseleme, a víz. A víz lágy, szelíd, „engedékeny”, de ha elszabadul, ha kikerül az ellenőrzés alól, akkor irtóztató az ereje. Ugyanez a helyzet a szvádhishthána csakra energiájával. Ha negatív érzelmek emelkednek fel a tudatalattiból a tudatba, akkor ezek könnyen kibillenthetnek az egyensúlyunkból.

E csakra istenségei Brahmá, a teremtő és leánya, Szaraszvati, a bölcsesség és a művészet istennője. A szvádhishthána színe a narancs, akárcsak a tudat felemelkedését jelképező hajnalé. A narancssárga az aktivitás és a megtisztulás színe is, amely azokat a pozitív tulajdonságokat jelöli, amelyek ebben a csakrában kibontakozhatnak, ha már uraljuk a szvádhisthána csakrát. Ezek a pozitív tulajdonságok: az öröm, a bizalom, illetve bizakodás, az öntudatosság és a tetterő.