Vishuddhi csakra

visha = méreg, tisztátalanság

shuddhi = tisztítás

A vishuddhi csakra a gégetájékán található. Mantrája a HAM, színe az ibolyakék. A vishuddhi csakrában elérjük az ötödik szintet, az ötödik elemet, az ákáshát (tér).

Ez a csakra a kiindulópontja az udána pránának, amelynek az az egyik funkciója, hogy a légzés során megtisztítsa a szervezetet a méreganyagoktól. A csakra elnevezése is innen származik. Nem csupán testi síkon fejt ki tisztító hatást, hanem segít a pszichét és az elmét is megtisztítani. Minden probléma, amelyet elfojtunk, minden kellemetlen élmény, amelyet az életünk folyamán „lenyeltünk”, továbbélnek a tudatalattinkban mindaddig, amíg egyszer szembe nem nézünk velük, mert csak így, bölcsen szembesülve tudjuk feldolgozni vagy megtisztítani őket.

A vishuddhi csakra istensége Brahmá, a teremtő, a tudat megtestesítője. Amikor a tudatunk a meditáció során feloldódik az ákáshában, elnyerjük a tudást és bölcsességet. Ennek szimbólumaként a vishuddhi csakra képében egy fehér elefánt áll és a holdat is megtaláljuk benne, ami itt az elme szimbóluma.

A vishuddhi csakra a határtalan boldogság és korlátlan szabadság érzését közvetíti, s képességeink is szabadon kibontakozhatnak rajta keresztül. Jó beszéd- és énekhang, szónoki tehetség, kiegyensúlyozott gondolat- és érzésvilág jellemzi lelki fejlődésünk eme szintjét.

A csakra ugyanakkor kellemetlenségeket is okozhat, ha még nem jutottunk el a fejlődésnek erre a szintjére. A csakrában keletkező blokádok félelemérzéshez, gátlásossághoz, szorongáshoz, bezártságérzethez, pajzsmirigy- és torokbántalmakhoz, nem szervi eredetű nyelési problémákhoz, beszédzavarokhoz, idegességhez, lámpalázhoz vezethetnek. A vishuddhi csakrát jelképező lótusznak tizenhat szirma van. Az egyik értelmezés szerint a levelek az ember által kifejleszthető tizenhat képességet („kla”-k) szimbolizálják. A tizenhatos szám ugyanakkor a szanszkrit ábécé tizenhat hangzójával is összefüggésbe hozható, hiszen a vishuddhi csakra a hang központja. Itt fejleszthető ki a „vák siddhi”, vagyis az a különleges, rendkívüli képesség, hogy a kimondott szavak valósággá, illetve valóra váljanak.