Magyarázatok a gyakorlatszintekhez

A „Jóga a mindennapi életben” egy ideálisan összehangolt, nyolcszintű rendszer. A gyakorlatok módszeres elrendezése a biztosíték arra, hogy a rendszer optimális hatást gyakorol testre, szellemre és lélekre egyaránt. Éppen ezért ajánlatos szintről szintre haladva minden egyes gyakorlatot elvégezni, kivéve azokat, amelyek egészségügyi akadályokba ütköznek.

Mellőzendők mindazon gyakorlatok, amelyek fájdalmat okoznak vagy túl megerőltetők. Bizonytalanság, panaszok, betegség esetén tanácsos előzetesen kikérni egy jógaoktató, terapeuta vagy orvos véleményét.

Az első gyakorlatsor a sarva hita ászanákat [1] tartalmazza, vagyis olyan gyakorlatokat, amelyek „mindenkinek használnak”. Ezek, a klasszikus jógaászanákra felkészítő gyakorlatok, egyfajta könnyű bemelegítést jelentenek a „Jóga a mindennapi életben” rendszeralkalmazásához. Ellazítják a testet, jó közérzetet biztosítanak és mindenki által gyakorolhatóak. A sarva hita ászanák mind a hat szakaszát legalább két-két héten át kell gyakorolni.

A 2.– 8. szint gyakorlatait legalább három-három hónapon át naponta el kell ismételni a hozzájuk tartozó pránajámákkal (légzőgyakorlatokkal) és meditációkkal együtt. A gyakorlatok egyszerű, követhető leírása és szemléltetése lehetővé teszi az önálló tanulást, ám a 8. rész (a lótuszülés és a fejenállás) elsajátítása jobb, ha a „Jóga a mindennapi életben” rendszer valamelyik oktatójának irányításával történik.

Minden gyakorlat egyben felkészítés is a következő fokozatra. A számos jótékony hatás csak úgy érhető el, s a soron következő szintek is csak úgy sajátíthatók el könnyedén, ha már az 1. résztől kezdve minden egyes ászanát a leírásnak megfelelően végzünk el. Miután a „Jóga a mindennapi életben” rendszer nyolcadik szintjén is túljutottunk, két lehetőségünk van a gyakorlás folytatására:

 1. Az első szinthez visszatérve elölről kezdjük az egészet, csak most már mélyebb összpontosítással és ellazulással.

 2. Kiválasztjuk azokat a gyakorlatokat, amelyek különösen hasznosak a számunkra, mivel megfelelnek pillanatnyi szellemi és fizikai állapotunknak. Azért időről időre gyakoroljuk végig a teljes gyakorlatsort. A jógagyakorlatok során, akárcsak az életben, mindig tanulunk valami újat.

Valamennyi ászanánál megadtuk mind a szanszkrit elnevezést, mind a magyar megfelelőjét. A fordításban a nevek sajnos sokat veszítenek eredeti jelentésükből és hangulatukból. A tudósok megállapították, hogy a szanszkrit egyike azon ritka nyelveknek, amelyek mindkét agyféltekére hatnak, s így harmonikusan befolyásolják a testet és a szellemet. Próbáljuk megjegyezni és a gyakorlatokhoz kapcsolni az ászanák szanszkrit elnevezéseit.

Aki jógázik, életörömre, erőre és bátorságra tesz szert. Az egészség és a hosszú élet legfontosabb pillérei közé tartoznak az ászanák és a pránajámák (testgyakorlatok és légzőgyakorlatok). A légzőgyakorlatok még sokkal hatékonyabbak, mint a testgyakorlatok, ezért célszerű beiktatni őket a mindennapi gyakorlásba.

A testgyakorlatok és légzőgyakorlatok, valamint a lazítás ideális kombinációt alkotnak. Valamennyi jógagyakorlat helyes végrehajtásának előfeltétele a testi és szellemi ellazultság, mert az ászanák csak ekkor fejtik ki maradéktalanul a hatásukat. Elég, ha néhány percre becsukjuk a szemünket, és kívül-belül ellazulunk. Így a jógával töltött óra a nap legszebb, legnyugodtabb időszakává válik, amely után érezhetően üdébb és kellemesebb lesz a közérzetünk.

Testi és szellemi egészségünk, lelki fejlődésünk szempontjából különös jelentősége van a táplálkozásnak. A jóga teljes értékű, tejtermékeken és zöldségféléken alapuló, ún. laktovegetárius étrendet javasol. A teljes értékű azt jelenti, hogy tartalmazza az összes létfontosságú összetevőt, ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket. Ez a fajta táplálkozás segít az egészség megőrzésében, enyhülést hoz betegségek (reuma, érelmeszesedés, szívinfarktus, rák...) esetén, és megakadályozza újabb bántalmak kialakulását.

Tanácsok a „Jóga a mindennapi életben” gyakorlásához

 1. Szánjunk naponta 40-60 percet a jógagyakorlatokra. A siker érdekében nagyon fontos, hogy a gyakorlatok idejét előre meghatározzuk, s rendszeresen és lelkiismeretesen végrehajtsuk azokat. A legalkalmasabbak a reggeli órák, de bármely másik napszak is megfelel.

 2. Soha ne végezzünk jógagyakorlatokat tele gyomorral; legalább három- négy óra teljen el a legutolsó étkezés után.

 3. Viseljünk kényelmes, bő ruhát (például melegítőt). Gyakorlás előtt vegyük le az ékszereket és a cipőt, valamint minden szoros ruhadarabot (öv, derékszíj, óra stb.).

 4. A gyakorlatokat nyugodt, csendes helyen végezzük. Terítsünk a földre szőnyeget vagy plédet.

 5. Jógagyakorlat közben próbáljunk meg tudatosan „kikapcsolni”. A gyakorlás elején helyezkedjünk el néhány percre ánandászanában (lazító testhelyzetben), és lazítsuk el a testünket és a légzésünket. [2] Figyeljük a be- és kilégzést, és igyekezzünk elcsendesíteni a gondolatokat.

 6. Minden ászanát teljes figyelemmel és összpontosítással végezzünk. Gyakorlás közben legyen nyitva a szemünk, hacsak külön nincs megszabva, hogy a szem legyen csukva. Érzékeljük tudatosan az egyes gyakorlatok hatását és időnként néhány lélegzetvétel erejéig lazítsuk el az egész testünket.

 7. Ahhoz, hogy sikerrel gyakorolhassuk a „Jóga a mindennapi életben” rendszert, és hogy élvezhessük annak minden jótékony hatását, be kell tartanunk a gyakorlatok előírt sorrendjét. A gyakorlatokat mindig az eredeti leírásnak megfelelően végezzük. Ne változtassunk rajtuk, és ne vegyítsük őket más technikákkal.

 8. Ha testi korlátok (például merevség) vagy egészségügyi panaszok miatt nem tudunk végrehajtani bizonyos gyakorlatokat, hagyjuk ki azokat.

 9. Ha a szokásostól eltérő körülmények – pl. utazás, helyhiány, fáradtság, betegség, kórházi kezelés stb. – akadályozzák a rendes napi gyakorlást, akkor ülő vagy fekvő helyzetben ellazulva, gondolatban gyakoroljunk.

 10. Ne csüggedjünk, ha valamelyik gyakorlatot nem sikerül helyesen elvégeznünk. Ameddig tudunk, maradjunk az adott testhelyzetben, és kitartóan próbálkozzunk. Ne feledjük: mindenhez idő kell.

 11. A „Jóga a mindennapi életben” elvezet minket odáig, hogy átgondoljuk bevett szokásainkat és – ha szükséges – változtassunk azokon. A helyes táplálkozás jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. A jóga teljes értékű, tejtermékeken és zöldségféléken alapuló étrendet javasol. [3]

A lelki élet nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal csak meditálunk és imádkozunk, hanem azt, hogy tevékenyek és kreatívak vagyunk, dolgozunk, jót cselekszünk és segítünk. Isten előtt a segítő kezek nagyobb súllyal esnek latba , mint az imára kulcsolt kezek.