Míg a dhauti az emésztőrendszer felső részét tisztítja, addig a basti és a shanka prakshalana a bélrendszer teljes ürítését és az egész emésztési rendszer (szájtól végbélig) alapos tisztítását eredményezi.

Basti

Régen a bastit a folyóban guggolva végezték. Nauli technikával vizet szívtak a bélrendszerbe, majd a folyóból kijőve végezték szükségüket. Ezt a technikát manapság általában beöntés (klistér) gyanánt alkalmazzák a bélrendszer alsó szakaszának tisztítására.

Shanka Prakshalana

A gyakorlatot a reggeli órákban, üres gyomorral végezzük, és az első három alkalommal feltétlenül a „Jóga a mindennapi életben” rendszer valamelyik jógaoktatójának irányításával.

A gyakorlat menete:

  • Hat-hét liter vízhez adjunk literenként fél kávéskanál tengeri sót (magas vérnyomásúak diétás sót), és melegítsük fel 38–40 °C-ra. A víz hőmérsékletét az egész gyakorlat alatt változatlanul kell tartani. > Pohárról pohárra tempósan igyuk meg a teljes vízmennyiséget, és minden pohár után végezzünk öt nyújtó-, illetve csavarógyakorlatot, trikonászanát, trijak bhudzsangászanát, törzsdöntést oldalra, meru prishthászanát és tádászanát.

  • Az ötödik pohár után menjünk a toalettre és gyakoroljuk az ashvini mudrát (a végbélzáró izom összehúzása és elernyesztése), ami serkenti a bél perisztaltikus mozgását.

  • Addig ismételjük a gyakorlatot a fentiek szerint, amíg nem jön a széklet, és csak akkor fejezzük be a gyakorlatot, ha a kiválasztott víz szinte már teljesen tiszta, lehet még sárgás, az nem baj, de szilárd részeket nem tartalmazhat.

  • Ezután dhautival (a vízbe ezúttal ne tegyünk sót) tisztítsuk meg a gyomrunkat, a nyelőcsövünket és a hörgőinket, majd a fejfájást megelőzendő, végezzünk dzsala netit. > A shanka prakshalana után lazítsunk úgy 1 órát (jól takarózzunk be), de ügyeljünk arra, hogy ne aludjunk el.

Figyelem! Nagyon fontos a gyakorlathoz kapcsolódó diéta: körülbelül egy órával a shanka prakshalana után együnk khicherit, amelyet még a lazítás előtt célszerű elkészíteni.

A khicheri elkészítése:
Összetevők: 2 csésze basmati rizs, 3/4 csésze hámozott mung dal (babfajta), 1/2 kávéskanál kurkuma, 1/2 kávéskanál római kömény és csipetnyi só. Háromszoros mennyiségű vizet hozzáadva fedő alatt pároljuk. A főzési idő lejárta után kavarjunk bele tányéronként 1 evőkanál vajat vagy olvasztott vajat (ghí). Az étel védő filmréteget von az egész bélcsatornára, ezért lehetőleg minél többet együnk belőle. Utána 2 órán át ne igyunk semmit.

Shanka prakshalana utáni diéta:

  • A következő hetekben csak könnyen emészthető ételeket fogyasszunk, mivel a bélrendszer e gyakorlat után rendkívül érzékennyé válik. 7 napig kerüljük a tejet, a sajtot, a nyers gyümölcsöt és zöldséget, a fekete teát és kávét; 20 napig a puffasztó ételeket, köztük a babot, a karfiolt és a káposztát, továbbá a fokhagymát, a hagymát, a csípős, erős fűszereket és a szénsavas italokat.

  • Legalább 40 napig kerülendő a hús, a hal, a tojás és az alkohol. Az egészségünk érdekében az lenne a legjobb, ha a felsoroltakkal egyáltalán nem élnénk.

  • Nem számít rendellenességnek, ha a shanka prakshalana után két-három napig nincs székletünk. A bélperisztaltika újraélénkítése érdekében tanácsos a következő napokban agniszár kriját vagy naulit végezni. Szintén előnyös még öt napon át reggelente meleg, sótlan vizet inni (négy-öt pohárral), és minden pohár után elvégezni a shanka prakshalanánál leírt gyakorlatokat.

  • A shanka prakshalanát évente 4-szer, évszakváltások alkalmával ajánlott végrehajtani, mert ilyenkor változik a bioritmusunk. Azonban évente 2-szer mindenképpen tanácsos elvégezni: október közepe és november eleje, illetve március közepe és április eleje közötti időszakokban.

Jótékony hatásai:
Tisztítja a vért, méregteleníti a szervezetet, segíti az emésztést. Hatékony allergia (például szénanátha) és bőrbetegségek (mint pattanás, neurodermitis vagy pikkelysömör) ellen. Enyhíti a tavaszi fáradtságot, javítja a kedélyállapotot.

Vigyázat! A shanka prakshalanát ne gyakoroljuk tizenöt éves kor alatt, menstruáció és terhesség idején, epe- vagy vesekő, vesegyengeség, súlyos cukorbaj, alacsony vérnyomás, sérv, vakbélbántalom, gyomorfekély, heveny gyomorhurut, valamint elmebetegség esetén.