Ezt a technikát „gaj karn” elnevezéssel is szokták illetni (gaj = elefánt). Ha ugyanis az elefántnak émelyeg a gyomra, mélyen a nyelőcsövébe dugja az ormányát, és kiszippantja a gyomra tartalmát. Úgy is mondhatnánk tehát, hogy a természetből lestük el ezt a technikát is. Segít, ha nehéz vagy romlott ételt fogyasztottunk, azonkívül rosszullét, gyomorsavtúltengés, élelmiszer- allergia, valamint asztma esetén is javuláshoz vezet.

Jala Dhauti vagy Kunjala Krija

A gyakorlat menete:
Oldjunk fel egy teáskanálnyi sót két liter 40 ˚C-os meleg vízben. Egyenesen állva, poharanként, de tempósan igyuk meg a folyadékot > Hajoljunk előre és bal kezünkkel nyomjuk meg a hasunkat, a jobb kéz mutató- és középső ujját dugjuk le a torkunkon (közben a nyelvünket szorítsuk le) úgy, hogy hányinger keletkezzen. Így az egész elfogyasztott víz fél perc alatt kiürül a gyomorból.

A dzsala dhautit vagyis a kundzsala kriját heti 1-2 alkalommal, ideális esetben a reggeli órákban, üres gyomorral gyakoroljuk.

Jótékony hatásai:
Kedvező hatású savtúltengés, allergia és asztma esetén. Megszünteti a szájszagot.

Vigyázat! Magas vérnyomás és erős szemnyomás esetén ne gyakoroljuk.

Dhauti

Sutra Dhauti

A gyakorlat menete:
A szútra dhauti technikánál a gyomor tisztításához egy körülbelül 3 m hosszú, 10 cm széles pamutszalagot használunk. Első alkalommal csak a „Jóga a mindennapi életben” rendszer valamelyik képzett jógaoktatójának irányítása mellett gyakorolhatjuk.

Jótékony hatásai:
Ugyanazok, mint a dzsala dhauti esetében. Tisztítja a gyomrot, hatékony acidózis (savtúltengés) ellen. Tisztítja a felső légutakat, segít asztma, valamint por-, pollen- és fűallergia esetén is.

Dhauti