A jógának van egy szabálya, amely szerint naponta legalább egyszer minden izmot meg kell mozgatni. Ily módon feloldhatók a blokádok és biztosítható az energia szabad áramlása. Az energiával ugyanaz a helyzet, mint a vízzel: ha a víz túl sokáig áll, elpiszkolódik és poshadttá válik. A folyásban levő víz ezzel szemben megőrzi tisztaságát. Ezért mindennap megkell mozgatnunk a hasizmainkat és a bélrendszerünket. A nauli rendkívül jó hatásfokkal javítja az emésztést és a kiválasztást.

Előkészítő, ráhangoló gyakorlatként ajánlott gyakorolni az alábbi technikát:

Agnisara Kriya

Előkészítő gyakorlat

A gyakorlat menete:
Kisterpeszben állunk. > Lélegezzünk be mélyen az orron keresztül. > Szájon át történő teljes kilégzés közben kissé behajlítjuk a térdet, és a combra tesszük a kezünket. > Nyújtsuk ki teljesen a karunkat. A hátunk legyen egyenes, a fejünket emeljük fel. Lazítsuk el a hasizmokat. > A légzésszünet alatt 10-15-ször erőteljesen és ütemesen húzzuk be és toljuk ki a hasfalunkat. Orron át belélegezve egyenesedjünk fel. > Ismételjük meg 3-5-ször a gyakorlatot.

Agnisara KriyaJótékony hatásai:
Az agniszár krijá aktiválja a manipura csakrát és felébreszti „az emésztés tüzét”. Javítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, segít bizonyos cukorbaj esetén is.

Vigyázat! Csak üres gyomorral szabad gyakorolni! Terhesség és menstruáció alatt vagy hasműtét után a gyakorlat mellőzendő. A bélrendszer és a hasnyálmirigy betegségei esetén kérjük ki orvosunk véleményét.

Miután pár héten át gyakoroltuk az agniszár kriját, áttérhetünk a nauli elsajátítására.

Nauli

A gyakorlat menete:
Álljunk egyenesen kis terpeszben. > Lélegezzünk be mélyen az orron keresztül. > Szájon át kilélegezve, egyenes felsőtesttel kissé hajoljunk előre. Enyhén hajlítsuk be a térdet, és kezünkkel támaszkodjunk a combra. Húzzuk be az oldalsó hasizmokat, és ezzel egyidejűleg húzzuk össze a középső, nagy hasizmot, erős szívóhatást gerjesztve ezzel az egész hasüregben. > Várjuk meg a késztetést a belégzésre, majd belégzés közben egyenesedjünk fel. > A folyamat 5-6-szor megismételhető, vagy legalábbis amíg van erő a hasizmokban. > Némi gyakorlat birtokában jobbról balra és balról jobbra tudjuk majd mozgatni a középső hasizmunkat, sőt később akár köröző, illetve forgató mozgatásra is képesek leszünk.

Jótékony hatásai:

  • Erősíti a hasizmokat, masszírozza a beleket és az alhasi szerveket. Szabályozza a vérnyomást, megelőzi a cukorbetegség kialakulását. Hatékony gyomorégés és bőrbetegségek (pattanás) ellen.

  • A nauli az egyik leghatásosabb egészségmegőrző gyakorlat, mert serkenti és szabályozza a teljes emésztési rendszer működését. Számos betegség kiváltó oka az emésztésben keresendő: a fejfájásé, a bőrbetegségeké, a cukorbajé, esetenként a ráké is. Azok a mérgek és salakanyagok okozzák a bajt, amelyek nem választódnak ki időben, és lerakódnak a szervezetben.

Vigyázat! Üres gyomorral gyakoroljuk. Vese- és epekő esetén, valamint terhesség alatt ne gyakoroljuk.