A netinek két fajtáját különböztetjük meg:

Jala Neti

Neti sós vízzel

A gyakorlat menete:

  • Egy kifejezetten erre a célra szolgáló edénybe (netikanna) töltsünk sós meleg vizet (1 liter 38–40 °C-os vízben kb. 1 kávéskanál só [1]). Hajoljunk a mosdókagyló fölé, és helyezzük a kanna kiöntőjét a jobb orrlyukba úgy, hogy teljesen elzárjuk azt. Hajtsuk előre és egyben kicsit fordítsuk balra a fejünket, hogy a víz kifolyhasson a bal orrlyukunkon. A légzés a nyitott szájon át történik.

  • Ha a kanna tartalmának nagyjából a fele átfolyt az orrunkon, rövid pihenő után dugjuk a kiöntőt a bal orrlyukba. Most jobbra döntsük a fejünket, hogy a víz kifolyhasson a jobb orrlyukon. A gyakorlat után fújjuk ki a bennmaradó vizet kapála bháti pránajámával (lásd: hatha jóga kriják 5).

  • Az orrunk teljes megtisztítása érdekében végezzünk 3-5-ször erőteljes kilégzést mindkét orrlyukunkon át úgy, hogy a másik orrlyukunkat befogjuk (mint orrfújásnál). Fontos, hogy a szánk közben maradjon nyitva, különben fennáll a veszély, hogy a víz a fülünkbe kerül.

A dzsala netit naponta, a reggeli órákban ajánlott gyakorolni.

Neti

Jótékony hatásai:
Kedvezően hat a fejérzékszerveire. Javítja a látást, csökkenti a szemfáradtságot (például számítógép előtt végzett tartós munkánál). Hatékony lehet bizonyos fejfájás ellen is. Fejleszti az emlékezetet és az összpontosító képességet. Orr- és homloküregi panaszok esetén is segít. Megelőzhető vele a nátha és a homloküreg- gyulladás, rendszeres gyakorlás esetén gyógyítja vagy legalábbis enyhíti a szénanáthát és a pollenallergiát.

Vigyázat! Megfázás, homloküreg- gyulladás és fülfájás esetén ne gyakoroljuk.

Sutra Neti

Neti gumicsővel vagy viaszos pamutszállal

A netinek ezt a fajtáját méhviaszba mártott sodrott pamutzsinórral vagy vékony gumicsővel végezzük. A technika alkalmazása gyakorlatot igényel, ezért az első néhány alkalommal csak a „Jóga a mindennapi életben” rendszer valamelyik képzett jógaoktatójának irányításával szabad gyakorolni.

A dzsala netihez hasonlóan a szútra neti is alaposan megtisztítja az orrot. A csövecske masszírozó hatása révén ez utóbbi technika még intenzívebb is, mint a sós vízzel történő átöblítés.

Ajánlott mindazoknak, akik beszűkült orrlyukuk miatt légzési problémákkal küszködnek. Némi gyakorlat birtokában kétnaponta vagy akár naponta is végezhető.