Életerős, egészséges öregkor a „Jóga a mindennapi életben” rendszerrel

Rendszeres jógázással egészen időskorunkig megőrizhetjük szervezetünk vitalitását és egészségét.

A jógagyakorlatok orvosilag bizonyíthatóan élénkítik és szabályozzák valamennyi mirigy, belső szerv és ideg működését, azonkívül salaktalanítják és regenerálják az egész szervezetet. Az ászanák végrehajtásakor például az egyes testrészek nyújtásának, illetve hajlításának és összehúzásának ritmikus váltogatásával először kiszorítjuk a vért és a nyirokfolyadékot a véredényekből, az erekből, hogy a véráram rövid elfojtását követően fokozódjék az adott szerv vérbősége. Mindez javítja az oxigén- és tápanyagellátást, és meggyorsítja a salakanyag elszállítását.

Az ászanák nyújtófázisa megnöveli a nyomást a sejt közti állományra, azaz a sejtek között elhelyezkedő, információtovábbításért felelős területre. Ennek következtében javul a nyirokkeringés is, oldódnak a blokádok, megszűnik a pangás a szövetekben, fokozódik a vese kiválasztó funkciója. A nyirok is a véredényrendszerbe továbbítja a táplálékkal felvett zsírokat, a szövetekből pedig elszállítja a salakanyagot. Fontos szerepet játszik a fertőzések elleni védelemben. Ez tulajdonképpen az érintett szervek működésének optimalizálását és az immunrendszer erősítését jelenti. Legnagyobb érzékszervünk, a bőr a nyújtás és ernyesztés váltogatása révén rugalmasabbá válik és megfiatalodik.

A fordított testtartások, mint például a viparitakarani mudra, a szarvangászana és a shirsászana, rendkívüli mértékben javítják a felsőtest vérellátását, a test alsó részében a vénás keringést, és itt is növelik a vérkeringést. A dinamikus ászanák is a vérnyomás enyhe emelkedését és a vérellátási zavarok enyhítését eredményezik. Az ászanák utáni lazítás (és különösen a jóga nidrában történő mély ellazulás) ugyanakkor tudatos váltást jelent a szimpatikus idegrendszerről a paraszimpatikusra, vagyis az élénkítő, vérnyomás- és pulzusszám- növekedésről a nyugalomra, a vérnyomás- és pulzusszámcsökkenésre.

A tudatosan elvileg nem befolyásolható vegetatív idegrendszer így közvetett módon reagál a megfelelő gyakorlatokra a szimpatikus és paraszimpatikus rendszer működési egyensúlyának helyreállításával. Ugyanezen az elven történik például az endokrin mirigyrendszer szabályozása. Mindezek együtt kellemes közérzetet, belső egyensúlyt, tehát végső soron jó egészséget biztosítanak.

Dr. Ingrid Gebhardt, orvos (Salzburg)