Alaphelyzet:
meditációs ülés

Összpontosítás:
a manipura csakrára

Ismétlés:
2-4 kör

A bhastrika pranaja ma tanulásához csak az fogjon hozzá, aki előzőleg már legalább három hónapon át folyamatosan gyakorolta a nadı shodhana prana yama 4. szintjét.

A gyakorlat menete:
Érezzük a test mozdulatlanságát, és közben figyeljük a légzést. > Emeljük egyik kezünket és helyezzük el ujjainkat pránajáma mudrában. > Hüvelykujjal fogjuk be a jobb orrjáratot, és a bal orrlyukunkon keresztül gyors ütemben lélegezzünk be és ki 20-szor. A hasfal ki-be mozogjon, mint egy fújtató, de a váll és a törzs ne vegyen részt a mozgásban. > A 20. lélegzetvételt követően mélyen lélegezzünk be és ki a bal oldalon, majd a jobb orrjárattal is végezzük el a fújtató légzést. > A 20. lélegzetvételt követően mélyen lélegezzünk be és ki a jobb oldalon. Tegyük a kezünket a térdre, és ismételjük meg a fújtató légzést páros orrjárattal is.

  • Normál légzés mellett pihenjünk egy darabig. A további körökben a jobb, illetve a bal orrjárattal fel- váltva kezdjük a bhastrika gyakorlatot.

Jótékony hatásai:
A bhastrika pranaja ma egyaránt élénkíti a testet és a lelket. Regenerálja és fiatalítja az egész szervezetet, javítja az emlékezetet, a látást és a hallást. Erősíti a tüdőt, és segít hörghurut esetén is, mivel gyorsan és mélyrehatóan tisztítja az egész légzőrendszert. Serkenti a vérkeringést és a bélműködést. Meggyorsítja az anyagcserét, különösen a zsírlebontást. A légzési technika működésbe hozza a napfonatot és a manipura csakrát.

Vigyázat! A körök számát csak huzamosabb idejű gyakorlás és a jógaoktatóval történt egyeztetés után szabad növelni. Heveny asztma, szívbetegség vagy láz esetén a gyakorlat mellőzendő.