Alaphelyzet:
hason fekvés

Összpontosítás:
a hát nyújtására és a svádhishthána csakrára

Légzés:
a mozgással összehangoltan, a bennenyugvásban visszatartva

Ismétlés:
1–3-szor

A gyakorlat menete:
Feküdjünk hasra. Támaszkodjunk az állunkkal a talajon, és tegyük a tenyerünket hónaljmagasságban a törzs mellé. A lábfej legyen nyújtva. > Belégzés közben nyomjuk a medencénket a talajhoz, és karunk segítségével emeljük meg a törzsünket, a fejünket hajtsuk hátra és nézzünk felfelé. A gerinc egyenletesen legyen nyújtva; a vállunkat nyomjuk lefelé. > Tartsuk vissza a légzést, és nyugodjunk ebben a testhelyzetben, amíg kényelmesnek érezzük. > Kilégzés közben lassan térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

  • Eleinte bennenyugvás nélkül ismételjük el 2-3-szor az ászanát, hogy ily módon némi gyakorlatra szert téve hosszabban, akár néhány percig is benne tudjunk nyugodni a testhelyzetben.

Jótékony hatásai:
Harmonizálja a svádhishthána csakrát. Csillapítja a bosszúságot és az indulatot, kedvező hatással van a vesére és a májra. Különösen azoknak ajánlott, akik ülőmunkát végeznek. Megelőzi a hátpanaszokat.

Vigyázat! A gyakorlat elsősorban a hátcsigolyák nyújtására és a gerinc egyenletes hajlítására szolgál. Ha a gyakorlat ágyékicsigolya-fájdalommal jár, hagyjuk ki. Magas vérnyomás és/ vagy szívbetegség esetén dinamikusan, a légzés ütemére hajtsuk végre, és ne tartsunk légzésszünetet.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Élénkítik a vese működését