"A szíved legyen óceán, melybe ezer folyó ömlik, mégsem csordul túl soha. Az elméd legyen égbolt, mely végtelenül, derűsen és szabadon virul a világ felett. Legyél fa, mely mindenkit megörvendeztet árnyékával, mely akkor is édes gyümölcsöt ád, ha kővel hajigálják, mely nem válik rabjává annak, aki öntözi, s nem orrol meg arra, aki kivágja."

Miután túljutottunk a „Jóga a mindennapi életben” rendszer első szintjén, felkészülten láthatunk hozzá a klasszikus jóga ászanák gyakorlásához.

Az eddigiekből bizonyára kiderült, hogy óriási különbség van a főként az ízületekre, az izmokra és a vérkeringésre ható hagyományos torna, és a valamennyi testi funkciót, s így a kedélyállapotot is kedvezően befolyásoló jógagyakorlatok és -testtartások között.

Az ászanák nem csupán a testre hatnak, hanem azon keresztül az egész személyiségre, illetve lényünkre. Segítségükkel test és szellem egyaránt természetes módon válik egészségessé, kiegyensúlyozottá és nyugodttá, s a jó testi közérzethez belső öröm és béke társul.

Ahhoz, hogy a jógával gyors és tartós sikereket érjünk el, elengedhetetlen a rendszeres és módszeres gyakorlás. Kezdetben talán kényelmetlennek és nehezen keresztülvihetőnek találjuk mindezt, ám ahogy testünk és elménk kezdi érzékelni a jótékony hatásokat, magától kialakul bennünk a késztetés, vagyis az igény a gyakorlatok elvégzésére.

Egyes ászanákat reggel, másokat este egyszerűbb és célszerűbb gyakorolni. Aki például nehezen ébred, hamarosan nem tud meglenni bizonyos reggeli légzéstechnikák áldásos hatása nélkül. Aki viszont nehezen alszik el, hamarosan minden este vágyakozni fog arra, hogy a jóga rendszeres gyakorlásával lazíthasson. Ugyanez a helyzet túl magas vagy túl alacsony vérnyomás, hátfájás és a közérzetet rontó egyéb panaszok esetén.

Ahogy testünk tisztán tartásához rendszeres mosdásra van szükségünk, úgy válik idővel napi szokássá a jógagyakorlatok elvégzése, vagyis belső igényünkké a gyakorlás.

Miből álljon egy jógagyakorlás?

  • Kezdjük a gyakorlást lazítással, majd az ízületek és izmok ellazítása, illetve bemelegítése, valamint a vérkeringés élénkítése céljából végezzünk néhány dinamikus gyakorlatot, például nyújtást, csónakot, kerékpározásokat, csavarásokat és a „sarva hita ászanák” alapgyakorlatait.

  • Ezután gyakoroljuk a „Jóga a mindennapi életben” rendszer gyakorlatszintünknek megfelelő ászanáját. Kezdetben végezzünk el minden ászanát 3-szor anélkül, hogy hosszabb ideig „benne nyugodnánk” egy-egy testtartásban. Miután ily módon szert tettünk némi gyakorlatra, normál légzés mellett maradjunk néhány percig az adott ászanában. A gyakorlást rövid lazítással zárjuk.

  • Utána szellőztessük ki a helyiséget és végezzünk a gyakorlatszintünknek megfelelő pránajámát, majd meditációt.

  • A jógagyakorlást három OM zengetéssel és a békemantra háromszori eléneklésével fejezzük be : OM ŚĀNTIḤ ŚĀNTIḤ ŚĀNTIḤ.