Alaphelyzet:
padmászana

Összpontosítás:
az egész testre

Légzés:
a mozgással összehangoltan, a „bennenyugvásban” normál légzés

Ismétlés:
1–3-szor

A gyakorlat menete:
Lótuszülésben tegyük a kezünket a térdre. > Mély belégzés közben vigyük két kezünket a hátunk mögé, és jobb kézzel fogjuk meg a bal csuklót. > Lassú kilégzés közben hajoljunk előre és homlokunkat tegyük a talajra. > Normál légzéssel maradjunk ebben a helyzetben pár percig, és lazítsuk el az egész testünket. > Mély belégzés közben lassan üljünk fel, tegyük a kezünket a térdre, vagyis térjünk vissza a kiindulóhelyzetbe.

Változat:
Lótuszülésben tegyük kezünket a térdünkre. > Mély belégzés közben szorítsuk ökölbe mindkét kezünket úgy, hogy a hüvelykujj belül legyen, és tegyük az öklünket a lágyékhajlatunkba. > Lassú kilégzés közben hajoljunk előre és homlokunkkal érintsük meg a talajt. > Normál légzés mellett maradjunk ebben a helyzetben. > Mély belégzés közben lassan egyenesedjünk fel, térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

Jótékony hatásai:
Erős nyugtató hatást fejt ki a testre és az elmére. Jót tesz a csípőnek. Segít depresszió esetén. Kedvezően befolyásolja az emésztést, és aranyérpanaszokra is ajánlott.

Vigyázat! Terhesség alatt vagy magas vérnyomás esetén az ászana mellőzendő. Csípőízületi fájdalmaknál szintén ne végezzük ezt a gyakorlatot.

A gyakorlat végrehajtása után lazítsunk hanyatt fekvésben, az ánandászanában.