Alaphelyzet:
nyújtott ülés

Összpontosítás:
a hasizmokra

Légzés:
a mozgással összehangoltan, a bennenyugvásban visszatartva

Ismétlés:
1–3-szor

A gyakorlat menete:
Nyújtott ülésben hajlítsuk be a térdünket és talpunkat helyezzük a talajra. Szorítsuk ökölbe a kezünket úgy, hogy a hüvelykujjunk belül legyen. Tegyük az öklünket a térdünk mellé. A hát és a tarkó legyen egyvonalban. > Belégzés közben enyhén döntsük hátra a törzset, és emeljük a nyújtott lábunkat körülbelül szemmagasságig. Az öklünk maradjon szorosan a térd mellett. > Tartsuk vissza a légzésünket, és ebben a helyzetben egyensúlyozzunk a farizmokon. > Kilégzés közben térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

  • Eleinte bennenyugvás nélkül ismételjük el 2-3-szor az ászanát, hogy ily módon némi gyakorlatra szert téve hosszabban, akár néhány percig is benne tudjunk nyugodni a testhelyzetben.

Jótékony hatásai:
Erősíti a has-, a comb- és a hátizomzatot. Rászoktat a helyes testtartásra, valamint karcsúsító hatása is van. Stimulálja, illetve serkenti a manipura csakrát. Segít beszédhiba és artikulációs zavarok esetén is.

Vigyázat! Lágyéksérv, és előrehaladott terhesség esetén, valamint hasműtét után és menstruáció ideje alatt az ászana mellőzendő.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Hangszállakat erősítő és az artikulációt javító ászanák