Alaphelyzet:
nyújtott ülés, sziddhászana, ardha padmászana vagy padmászana

Összpontosítás:
a vishuddhi csakrára

Légzés:
a bennenyugvásban belégzés az orron át, kilégzés a szájon át

Ismétlés:
1–3-szor

A gyakorlat menete:
A kiválasztott alaphelyzetben, vagyis az egyik jógaülésben, támaszkodjunk meg a törzs mögött a talajon. Lassan dőljünk hátra, egymás után tegyük le a két könyököt, és fejtetővel is érintsük meg a talajt. A gerinc legyen egyenletesen nyújtva. Ha a padmászanát választottuk, fogjuk meg a lábujjakat, minden más jógaülésben tegyük össze a két tenyerünket a mellkas előtt. > Egyenletesen lélegezzünk be az orron át, és ki a szájon át. Nyugodjunk ebben a helyzetben, ameddig kényelmesnek érezzük. A könyökünk segítségével lassan térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

  • Eleinte bennenyugvás nélkül ismételjük el 2-3-szor az ászanát, hogy ily módon némi gyakorlatra szert téve hosszabban, akár néhány percig is benne tudjunk nyugodni a testhelyzetben.

Jótékony hatásai:
Erősíti a légzőrendszert, segít asztma, hörghurut és krónikus torokbántalmak esetén. Ezenkívül hat a vese és a pajzsmirigy működésére is. Működésbe hozza és harmonizálja a vishudi csakrát.

Vigyázat! Hasműtét után vagy lágyéksérv esetén a gyakorlat mellőzendő. Ne gyakoroljuk nyakcsigolya- bántalmak, magas vérnyomás és szédülés esetén se.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Hangszállakat erősítő és az artikulációt javító ászanák