Alaphelyzet:
hason fekvés

Összpontosítás:
a láb- és hátizmokra, valamint a manipura csakrára

Légzés:
a mozgással összehangoltan, a bennenyugvásban visszatartva

Ismétlés:
1–3-szor

A gyakorlat menete:
Hason fekve támasszuk meg az állunkat, vagy fordítsuk oldalra a fejünket úgy, hogy az arca talajhoz simuljon. > Kezünket tenyérrel lefelé helyezzük a combunk alá. > Belégzés közben nyomjuk a tenyerünket a talajhoz, és emeljük a nyújtott lábunkat olyan magasra, amennyire lehetséges. > Tartsuk vissza a légzést, és maradjunk ebben a helyzetben, amíg kényelmesnek érezzük. > Kilégzés közben térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

  • Eleinte bennenyugvás nélkül ismételjük el 2-3-szor az ászanát, hogy ily módon némi gyakorlatra szert téve hosszabban, akár néhány percig is benne tudjunk nyugodni a testhelyzetben.

Változat:
Nyújtsuk előre a karunkat a fejünk mellett úgy, hogy a tenyerünk lefelé nézzen. Az állunk a talajon támaszkodjon. > Belégzés közben emeljük a karunkat, a lábunkat, a törzsünket és a fejünket. A testsúlyunk a hasunkra nehezedjen. > Tartsuk vissza a légzésünket, és maradjunk ebben a helyzetben. > Kilégzés közben lassan térjünk vissza alaphelyzetbe.

Jótékony hatásai:
Élénkítően hat a manipura csakrára. Magabiztosságot és tettvágyat kölcsönöz. Kedvező hatást fejt ki depresszió esetén. Működésbe hozza a hasi szerveket, segíti a sav-bázis egyensúly stabilitását. Jó hatású a vesére. Erősíti a láb-, a medence- és a hátizmokat. Rászoktat a helyes testtartásra és karcsúsító hatása is van.

Vigyázat! Előrehaladott csípőízületi betegség vagy ágyékcsigolyai fájdalmak esetén a gyakorlat mellőzendő. Magas vérnyomás, erős szemnyomás vagy szívgyengeség esetén csak a dinamikus részét hajtsuk végre, vagyis ne tartsunk légzésszünetet, és ne maradjunk hosszú ideig a testhelyzetben.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Élénkítik a vese működését
Medenceizmokat erősítik
Erősítik az alsó végtagizmokat