Alaphelyzet:
padmászana

Összpontosítás:
az egész testre

Légzés:
normál légzés

Ismétlés:
1–3-szor

A gyakorlat menete:
Helyezkedjünk el lótuszülésben. > Kezünk segítségével lassan álljunk a térdünkre. Szétterpesztett és előremutató ujjakkal támaszkodjunk magunk előtt tenyérrel a talajra. > Lassan hajoljunk előre és helyezzük fejünket a talajra. A két tenyér és a fej egyenlő oldalú háromszöget alkosson. > Csípőnket, törzsünket emeljük fel és térdünket támasszuk a könyökünkre. Rövid ideig maradjunk ebben a helyzetben, és összpontosítsuk figyelmünket az egyensúly megőrzésére. > Emeljük a lábunkat, térdünk felfelé nézzen, a test súlyát egyenlően viselje a fej és a két tenyér. Lassan térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

  • Eleinte bennenyugvás nélkül ismételjük el 3-szor az ászanát, hogy ily módon némi gyakorlatra szert téve hosszabban, akár néhány percig is benne tudjunk maradni a testhelyzetben – normál légzés mellett.

Jótékony hatásai:
Erősíti a kar-, a váll-, a nyak és a hátizomzatot. Kedvező hatást fejt ki a torok tájékára, különösen a mandulákra és az orrmelléküregekre. Fokozza a fej vérellátását, javítja az agyműködést, a látást, a hallást és a szaglást.

Vigyázat! Nyakgerincbántalmak, magas vérnyomás és erős szemnyomás esetén az ászana mellőzendő.