Alaphelyzet:
padmászana

Összpontosítás:
az egyensúlyra és a manipura csakrára

Légzés:
normál légzés

Ismétlés:
1–3-szor

A gyakorlat menete:
Lótuszülésből kezünk segítségével emelkedjünk a térdünkre. > Támaszkodjunk testünk előtt terpesztett, előremutató ujjakkal a tenyerünkre. > Lassan hajoljunk előre, helyezzük át a testsúlyunkat a tenyerünkre. Emeljük a csípőnket és a lábunkat, a térdünket támasszuk a könyökünkre. Fejünket emelve nézzünk előre. Kis idő múlva térjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

  • Eleinte 3-szor ismételjük anélkül, hogy hosszabb ideig a testhelyzetben maradnánk. Amikor már begyakoroltuk az ászanát, akár néhány percig is a testhelyzetben maradhatunk – normál légzés mellett.

Változat:
Vrikshászanából (5. szint 12. gyakorlat) kiindulva is eljuthatunk padma bakászanába. Helyezkedjünk el vrikshászanában, és tegyük lótuszba a lábunkat. Helyezzük át a test súlyát a kezünkre, hogy tehermentesítsük a fejünket. Emeljük a fejünket, és engedjük le a könyökünkre a térdünket. Kissé nyújtsuk ki a könyökünket, egyensúlyozzunk a tenyerünkön. Normál légzés mellett nézzünk egy fix pontot magunk előtt. Lassan térjünk vissza lótuszülésbe.

Jótékony hatásai:
Élénkítően hat a manipura csakrára, ezáltal testi és lelki egyensúlyt teremt. Növeli az önbizalmat. Erősíti a kar-, a váll-, a hát- és a nyakizomzatot, továbbá a has- és medenceizmokat. Szabályozza a hasnyálmirigy és az emésztőszervek működését.

Vigyázat! Magas vérnyomás és ínhüvelygyulladás esetén az ászana mellőzendő.

Az Ászana a következő kategóriákban található meg:
Serkentik a hasnyálmirigy működését (bizonyos cukorbetegség ellen)